måndag 7 april 2014

Ungdomsparlamentet i Vimmerby !

Sitter på läktaren och imponeras av Vimmerbys ungdomar som arrangerar ungdomsparlamentet i plenisalen idag. Spännande att få sitta på läktaren som omväxling. Motioner och förslag ska diskuteras idag ur ungdomsperspektivet. Bra initiativ att arrangera ett ungdomsparlament och min motion om strategi och handlingsplan för ungdomspolitiken hoppas jag kommer att involveras i den fortsatta processen om ungdomars delaktighet i framtiden. Ungdomsrådet har en viktigt funktion för att fortsätta processen med ungdomspolitik med underifrånperspektiv. Jag skrev denna motion i april 2011 och den är ännu inte avgjord i Kommunfulmäktige . Jag har även motionerat om att motioner ska hanteras snabbare och den motionen är delvis bifallen och nu behandlas motioner av KS direkt och får snabbare avgöranden. Anders Degerman arbetar med denna motion och nu hoppas jag att Vimmerby kan sikta på att bli en av årets bästa ungdomskommuner år 2015 enligt KFUMs regelverk. Där har Vimmerby klättrat de senaste året men målet bör vara topp tio tycker jag år 2015. 

http://kfum.se/wp-content/uploads/2012/11/KFUMs-Ungdomskommunranking-2013.pdf

http://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Politik/Motioner/Motion-till-Vimmerby-kommun-om-ungdomspolitik/

Motionen om att stärka ungdomspolitiken i Vimmerby 

Nu är det dags att stärka Vimmerbys ungdomspolitik. Ungdomsrådet har funnits sedan 1998 i Vimmerby. Ett av landets första ungdomsråd startade alltså i Vimmerby.

Under dessa 13 år har ungdomsrådet utvecklat ungdomsarbetet i Vimmerby. Nu behöver detta stärkas ännu mer. Motionären yrkar därför att Vimmerby kommun skall ansöka om att bli Årets ungdomskommun 2012 enligt Ungdomsstyrelsens nya riktlinjer som håller på att utarbetas för denna utmärkelse.

Ett led i att stärka arbetet med ungdomars röst i Vimmerby vore att återuppta närradiosändningar. Fabriken har en studio som skulle kunna vara möjlig att använda till detta. Det finns även en möjlighet till finansiering via Ungdomsstyrelsen för att stärka ungdomspolitiken i den egna kommunen.

Jag föreslår genom denna motion att
- Vimmerby kommun ansöker om att bli Årets ungdomskommun 2012
- Ungdomsrådet skall involveras i arbetet med att stärka Vimmerbys positioner för att kunna bli årets ungdomskommun
- En arbetsgrupp tillsätts där ungdomsrådet ingår och som får uppdraget att ta fram en strategi och handlingsplan för vad som behöver göras för att bli årets ungdomskommun samt undersöka om det är möjligt att återuppta närradiosändningar och hur detta skulle kunna organiseras och finansieras.

Vimmerby 2011-04-20

Ingela Nilsson Nachtweij
Ingela Nilsson Nachtweij (c)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar