söndag 8 juli 2018

Frödinge- en fantastisk del av Vimmerby kommun

Frödinge är för mig en mycket speciell plats. Jag gick de första sex åren i grundskolan i Frödinge trots att Perstorp där jag växte upp egentligen tillhörde Vimarskolan rektorsområde.

Skolavslutningar i Frödinge är speciella i den vackra kyrkan. Jag minns tydligt hur promenaden från skolan till kyrkan gick till med elevrådets representanter i spetsen med svenska fanor. Kyrkan var smyckad med blommor och björkar och det var mycket högtidligt. Det var en alldeles speciell doft av tjära och gammal byggnad i kombination med sommarblomdoft.

Frödinge mejeri och Frödinge sågverk är bygdens största arbetsplatser.

Frödala är det fina äldreboendet som ägs av Vimarhem intill Ica Nära. Affären i Frödinge och Bygdegården är Frödinge viktigaste mötesplatser.

Frödinge är en bygd med många föreningsmänniskor och det finns flera nyinflyttade utrikesfödda som bidrar med mångfald och utvecklingskraft.

FBSK är en stark idrottsförening på orten och de har nyligen byggt nya omklädningsrum och ett tillgänglighetsanpassat gym i anslutning till Bygdegården. Hembygdsföreningen och Bygdegårdsföreningen är också viktiga aktörer för bygden. 

Det finns många byar runt Frödinge som alla bidrar till Frödinges attraktionskraft. Brantestad är den största men det finns många fler. I Brantestad finns en naturrunda som utgår från Brantestad skola. En mycket uppskattad vandringsled.

Frödinge och Locknevi har en egen centeravdelning som formulerat ett program för bygden.

Läs deras väl genomarbetade text här.

https://www.centerpartiet.se/lokal/kalmar-lan/vimmerby/startsida/val-9-september-2018/frodinge-och-locknevi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar