måndag 2 juli 2018

Locknevi- en juvel i Vimmerby kommun

Locknevi är en bygd som är vidsträckt. Från Vrångfall till Toverum med en fin och pampig stenkyrka i centrum.

Kommunens service är inte så fysiskt närvarande i denna del av kommunen. Nygård är en av få servicefunktioner som kommunen ansvarar för förutom hemtjänst och skolskjutsar.

Centerpartiet anser att Nygård i första hand ska ägas och utvecklas av Vimarhem. På Vimarhems styrelsemöte i förra veckan fick C igenom ett förslag där Magnus Danlid föreslog 1000 kronor i hyresrabatt i sex månader på Nygård. Redan är fyra av sju lägenheter uthyrda.

Anen är en riktigt fin och stor sjö som präglas av den skogliga miljön omkring sjön. Här finns också fina Yxern som är Norra Kalmar län största sjö Tyvärr far den illa av en omodern vattendom och sjöreglering.

Personligen började jag engagera mig i Yxerns förutsättningar för många år sedan men allra mest efter att jag bjöd in Anders Åkesson år 2014 till ett studiebesök med Tino Åberg vid Gröpplesand mm. Sedan inträffade en katastrofal situation med för mycket tappning under våren och en extrem torka 2016. Jag deltog mycket aktivt i arbetet för att rädda Yxern och nu har vi tillsammans fått till en tillfällig vattendom som reglerar sjön bättre och arbete pågår för att få till långsiktigt hållbara förutsättningar för Yxern. Jag företräder kommunen i styrgruppen för det arbetet tillsammans med vice ordförande i KS eftersom KSO är jävig i Yxern-frågan.

Läs mer om det arbetet här: https://www.vastervik.se/Trafik-och-infrastruktur/Samhallsutveckling-och-planering/Hallbar-utveckling/miljoprojekt/Yxern/ Samma info ska finnas på Vimmerby kommuns hemsida inom kort enligt styrgruppen senaste sammanträde i juni 2018.

I Locknevi finns många företag och föreningar och man har tillsammans med Yxerns fiberförening fått till ett stort fiberprojekt som ska ge bygden snabbt bredband. Verkligen imponerande initiativ och arbete av många eldsjälar kring det. Ingen nämnd ingen glömd.

Locknevi har två fina bygdegårdar och bygdegårdsföreningar med många aktiviteter. Locknevi Motorshow i juni månad är ett av de större evenemangen.

Locknevi är viktigt som hem och besöksmål med vacker natur och många större gårdar och säterier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar