måndag 23 juli 2018

Rumskulla- ännu ett guldkorn i Vimmerby kommun

Rumskulla är en speciell bygd. Där finns en rik historia.

Föreningslivet är starkt med fotbollen i centrum. Kommunens enda bågskytteklubb finns i Rumskulla.

Redigerar efter påpekande: Folkomröstningsprocessen (Peter Högberg påpekade på Facebook att Rumskulla skola inte var med i folkomröstningen men förslaget som ledde till folkomröstingen innehöll både Tuna skola och Rumskulla skola samt Tuna fina förskola) bidrog att Rumskulla skola fick vara kvar 2016 och nu finns elever även från grannkommunen som går i skolan här. Ger värdefulla extrainkomster till kommunen. Men vi i Centerpartiet ser samtidigt att alla skolor i kommunen behöver utvecklas på olika sätt. Vi vill att alla skolor ska profilera sig utifrån personalens intressen och kunskap. Det fria skolvalet vill vi lansera utifrån skolornas profileringar. Det tror vi skulle gynna alla. Valfrihet är viktigt.

Rumskullaborna är även kulturellt intresserade och det är många musikarrangemang i kyrkan mm.

Rumskulla har många byar och sjöar och bygden präglas av storslagen skog med Nationalparken i Norra Kvill som ett flaggskepp.

Den tusenåriga eken intill är väl värd ett besök och tyvärr är det bara en levande gren kvar på den. Det görs nu insatser för att rädda den.

Här finns också Gibberyd där Emilfilmerna spelades in. Katthult har blivit en av kommunens största och mest populära besöksmål för turister som vill utforska Astrid Lindgrens filmers historia.

Wentzelholm är ett glasbruk som hade sin storhetstid förra århundradet.

Gibberydssågen och Stenfors kvarn är andra besöksmål.

Norra Kalmars högsta punkt finns i Grönsved i Rumskulla.

Kommunen behöver stötta Rumskullabygden mer. Företagandet och föreningslivet är redan urstarkt men det finns potential inom både skogsbruket och besöksnäringen som jag ser det.

Besök gärna eller bosätt dig i denna vackra del av Vimmerby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar