onsdag 11 juli 2018

Torkan kräver samverkan

Anders Åkesson, jag och Karin Helmersson skrev i tisdags ett öppet brev till länsstyrelsen med anledning av den förfärliga torka som plågar vårt län nu. Våra konkreta förslag:

- Inventera mark som inte brukas och låt den användas. Se också över annan växtlighet som sly och buskar för att se om detta går att använda som foder.
- Att regeringen för en kontinuerlig dialog med EU-kommissionen för att kunna göra fler nödvändiga undantag kring EU-regelverk.
- Undersöka möjligheterna att utnyttja EUs krisfonder (Norge har egna fonder som de använder, men vi har ju gemensam jordbrukspolitik med EU så vi måste väcka frågan där).
- Länsstyrelsen/regeringen bör snarast påpeka för Statens jordbruksverk att utbetalningarna av jordbruksstöd (inte minst de pengar som är innestående sedan tidigare år) ska utbetalas och att förskottera kommande gårdsstöd (liksom man gjorde under mjölkkrisen 2016).
- Att länets upphandlade offentliga kök/storkök endast köper svenskt kött. (var tredje måltid som äts i vårt land är offentligt upphandlad).

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/24258/centerpartiet-vill-se-kriskommission-om-torkan-snarast/

http://www.barometern.se/kalmar/c-kriskommission-om-torkan-behovs-nu/?fb_action_ids=10209483887253150&fb_action_types=og.likes

Vi vill att det startas en kriskommission och länsstyrelsen lyssnade och har kallat in till ett möte imorgon om torkan och vad som kan åtgärdas på kort och lång sikt mm.

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/24268/kallar-till-krismote-med-anledning-av-lantbrukarnas-situation/

Det måste göras snabba insatser nu och framförallt måste alla som kan bidra.

Kommunerna har betesmark. Välkommen att kontakta Miklos Hathazi på Vimmerby kommun om du har en idé om att beta eller slå någon kommunal mark i din närhet för att få ihop vinterfoder.

Vid LUND i Vimmerby finns fem hektar stor betesmark som mina föräldrar arrenderade av kommunen tidigare. Ett elstängsel kan lätt skapa en tillfällig betesmark här. (Mittemot Bowlinghallen/Idrottshallen)

Det var bara ett litet exempel och många bäckar små...

Jag färdades i Oskarshamns kommun idag och där var torkan ännu värre än i de delar av Vimmerby kommun som jag vistats i.

Hur som kommer det att behövas mycket arbete och samarbete framöver.

Inte minst stöd till alla de som äger djur och som drabbas hårt nu när det inte finns foder. De behöver stöd på olika sätt för att orka, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar