söndag 29 juli 2018

Vimmerby måste öka attraktionskraften

Källängsparken, Kungsparken och Pipsvängen är tre större parker som ger Vimmerby vackra områden att strosa runt, umgås eller bara vara i. De är viktiga mötesplatser och fina lungor för återhämtning och avkoppling. Café Källängen som arrangeras av Fabriken bidrar till parkens utveckling som mötesplats. Beachvolley med ny sand, utegym, tennisbanorna och boulebanan betyder mycket för många. 

Vimmerby orienteringsklubb är värd att omnämna som en förening som verkligen arbetar hårt för friluftslivet och möjlighet till motion. Vi i C vill inte påverka deras fina verksamhet negativt genom att bygga en förskola i VOK-skogen. 

Blåsekulleparken skulle kunna användas till bostäder men vi i Centerpartiet vill inte förstöra utsikten eller bygga bostäder som inte passar in i miljön på denna plats. Därför vill vi ha en dialog med de som bor där när detaljplanen för området tas fram.

Motorsport är stort i Vimmerby med Gnagaredalen som bas. Men även Folkrace och enduro är stort liksom rally. Midnattssolsrallyt som körts de tre senaste åren i Vimmerby bekräftar det motorintresse som finns i bygden och de fina föreningar som arrangerar Semesterracet mm. 

MX World bekräftar också det motorintresse som en av bygdens entreprenörer har. Kalles lek och lattjo som inger intill MX visar också på en verksamhet som vuxit från ingenstans till att bli ett mycket populärt ställe för både Vimmerbys barnfamiljer och grannkommunernas samt långväga besökare som kanske i första hand attraheras av den stora besöksnäringsmotorn Astrid Lindgrens Värld. 

Nossen camping måste jag också nämna som gör ett storartat arbete för att få nöjda campinggäster och badgäster vid den fina och badvänliga sjön Nossen.

Samarbete är grunden för att all utveckling och där ser vi samverkan mellan kommunen, föreningslivet och näringslivet som en förutsättning för samhällsbygget. Här finns massor att göra och gamla samarbeten måste ibland brytas upp till förmån för nya samarbeten. Demokratin kräver en god samverkan mellan många aktörer och där är ledarskapet, lyhördhet, delaktighet och tillit viktiga nycklar för att få den samhällsutveckling som vi vill skapa tillsammans. 

Lyckas vi med samverkan så ökar attraktionskraften för Vimmerby och vi kan arbeta med expansion och inte anpassningspolitik. Landsbygdskommuner har alla en utmaning framför sig vad gäller välfärden och att få skattekronorna att räcka. Det kommer att krävas ett gott ledarskap och ett flexibelt tänk för att vi fortsatt ska ha tillgång till samma eller bättre välfärdstjänster. Vimmerby behöver ett nytt politiskt ledarskap med fokus på samarbete och att få saker genomförda. Fler bostäder i hela kommunen är en av de viktigaste uppgifterna under den kommande mandatperioden. Djursdala besökte jag härom kvällen och jag gladdes åt att se alla nya husbyggnationer som görs på landsbygden där. Det finns även en plan för att bygga ett flerfamiljshus med fyra lägenheter i Djursdala. Sådant arbete imponerar på mig och det leds av den mycket aktiva samhällsföreningen där. Förskoleplatser och skolan är två andra frågor som vi måste jobba med mer under nästa mandatperiod. Dels måste vi bygga flera nya förskolor men vi måste också skapa fler förskoleplatser där vi redan har verksamhet som till exempel i Djursdala där kön är lång och vi har möjliga lokaler till fler platser och mer samverkan mellan förskola och skola. 

Hela kommunens attraktionskraft ökar i takt med att kommunen samverkar mer med invånare, företag och föreningar i hela kommunen. Allas Vimmerby är verktyget som vi ska fortsätta att arbeta med utifrån utvecklingsavdelningens personal och den Sociala lokala utvecklingsplanen som kommunfullmäktige har antagit enigt 2017. Carina Östh är den tjänsteman som leder det arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar