lördag 16 april 2011

Omsorg, vård och skola mot kultur?

I dagens Vimmerby tidning framstår det hela tydligt även om styrelsen för Näs inte uppfattar att vård, skola och omsorg diskuteras mot kultursatsningar. Vimmerby kommuns politiker måste väga ALLA kostnader mot varandra. Uppbyggnaden av Kulturkvarteret Näs FÅR inte kosta skattebetalarna för mycket. Det finns en påse pengar som kommunen har att hantera och det måste göras med respekt mot skattebetalarna. Hur många av Vimmerbys innevånare har exempelvis besökt Näs innan Två tanter och en hemost? Den utställningen var så fin att vi vuxna gladeligen hade betalat 50 kr i entré. Det hade genererat 100 000 kr ! utställningen hade blivit självfinansierad och även gett ett tillskott skulle jag tro.

I kommunens årsredovisning för 2010 kan man läsa att det finns 10 årsarbetare på NÄS och samtidigt har man en omsättning på 2 934 000. Resultatet efter finansnetto är -5 688 000. Detta är inte hållbart. Man måste rätta munnen efter matsäcken och anpassa sina kostnader och bli mer kostnadseffektiva och växa i den takt som man får in finansiering.

Vad har styrelsen för Näs gjort för att förbättra resultatet? det måste väl ändå finnas med i uppdraget från kommunen att titta på? Har man uppvaktat några kulturfinansiärer . Har man efterfrågat sponsring av näringslivet. Det finns en tavla för sponsorer som skapades vid byggandet av Astrid Lindgren-gården och som nu hänger på Näs. Den har tomma platser. Finns det inga företag som vill hjälpa kommunen och Näs med finansiering av denna fina verksamhet?Eller har ingen frågat näringslivet? Kristina Alsér påstår ju att det borde finnas möjligheter där. Ett ökat samarbete med näringslivet borde ju innehålla medfinasiering i någon form. Konferenser osv.

Regionförbundet är tillfrågade och där pågår en diskussion om vilka kulturinstituiner i länet som skall få bidrag. Det finns dock en irritation när kommuner bygger kulturverksamheter med höga framtida driftkostnader och där det förväntas finansiering av någon annan än kommunen. Kulturdepartementet är också uppvaktat. Men vad har kristina Alsér själv gjort som styrelseordförande. Idag var första gången som jag sett henne uttala sig i denna roll i Vimmerby tidning. Det är mycket välkommet! Näs är värt att fokusera på.

Astrid Lindgrens Näs är en fantastisk tillgång för Vimmerby men jag har förstått att många Vimmerbybor inte ser värdet av att kommunen lägger miljontals kronor på denna anläggning när underhållet på kommunens lokaler i skolorna exempelvis är mycket undermåliga. Eleverna skall ju vistas i klassrummen med dålig ventilation varje dag. Lokalerna på Näs är påkostade och fina men verksamheten kan faktiskt uppfattas som alltför dyr för Vimmerbys skattebetalare även om Kristina Alser, Agneta Bladh och Eric Sjöström inte inser det.

2 kommentarer:

  1. Hej Ingela.
    Näs rättar mun eftermatsäck. Från kommunen (delar från ALV) får man 6 miljoner kronor för att bedriva verksamhet för. Sedan tar man in ytterligare ca 3 miljoner i externa intäkter. Så det du hänvisar till visar att Näs håller sin budget och ligger till och med under. Så Näs gör inget underskott. De må så se ut men det handlar om bokföringsteknisk lösning som det nu förs en diskussion mellan bolaget och ägaren om hur det kan förtydligas.

    SvaraRadera
  2. Visst ska vi ha kultur i Vimmerby. Och visst ska vi vara rädda om den kulturgärning som Astrid Lindgren lämnat efter sig. Men det får inte ske på bekostnad av det grundläggande uppdrag som en kommun har. Omsorg om kommuninnevånarna och skolan. Omsorgen om våra äldre och funktionshindrade ska inte stå tillbaka för kulturen. Barn och ungdomar ska inte behöva ha en trist arbetsmiljö medan man lägger miljoner på kulturkvarteret Näs.
    Som Ingela skriver så bör man i styrelsen för Näs kunna arbeta för extern finansiering.
    De kan utnyttja sina nätverk och "gå med håven" för att få in pengar till den kultursatsning Näs är.
    Barn gamla och funktionshindrade ska inte betala.

    SvaraRadera