torsdag 18 december 2014

En modern kommun satsar stort på förnybar energi

För det första vill jag gratulera till att det ryker i den nya skorstenen på Tallholmen. 25% av Vimmerbys elbehov och mycket stor andel av Vimmerbys fjärrvärme, hetvatten och ånga kommer att produceras här med hjälp av flis (grenar och toppar=GROT) , förnybar biobränsle med andra ord. 

Men Energibolaget satsar också mycket förtjänstfullt på inköp av solel enligt denna hemsida: 

http://vimmerbyenergi-miljo.se/tjanster/el/elproduktion/producera-egen-el

Från hemsidan. 
"Vi erbjuder oss att köpa överproduktionen till Nordpools timspot plus 60 öre/kWh exkl. moms. En förutsättning är att du också köper ditt behov av el av oss. Priser gäller upp till 10 000 kWh. Hör av dig till oss om du är intresserad så skickar vi ett avtal. Om du vill få elcertifikat för den el du producerar måste du registrera anläggningen hos Energimyndigheten."

En av mina läsare av bloggen som också är solelproducent skriver så här  "För den som vill satsa på solel så har spotpriset de senaste veckorna legat på 29-32 öre per kwh, 4 öre för nätnyttan och 60 öre i påslag gör cirka 95 öre och från nyår ytterligare 60 öre i skattereduktion gör 1,55. Elcertifikat och ursprungsgarantier kan innebära cirka 20 öre. Detta gör att jag nu måste spara på el även när solen skiner för fullt så jag kan sälja så mycket som möjligt." Och imorgon ska solen skina så slösa ikväll och inatt och spara på dagen imorgon...så att försäljningen blir optimal...

Nu är det alltså bara att planera att köpa solelpaneler och bli delvis självförsörjande på el till våren. 

Ett annat steg är att Vimmerby kommun installerar den solel som investeringsbudgeten tillåter nämligen en miljon om året i tre år. Vimmerby gymnasium jobbar med solel och där finns samverkan med ett Uppsalaföretag som även samverkar med länder i Afrika. Elever från elprogrammet kommer att få göra praktik i Uganda och installera solelpaneler där. Exempelvis solelpaneler på Vimmerby gymnasiums tak vore därför mycket lämpligt , tycker jag. Men en inventering enligt vår motion av lämpliga kommunala tak borde göras omgående så att man kan göra optimala investeringar för framtiden. 

Ett annat steg på den förnybara och hållbara omställningen är inköp av laddbilar i hemtjänsten och möjlighet att ladda dem exempelvis vid äldreboendet Vimarhaga och Borghaga.

Den som vill se nybygget är välkommen dit på lördag förresten. Säkert intressant att se resultatet av en av de största investeringarna i nybyggnation som gjorts i kommunens regi. http://www.vimmerby.se/stod-omsorg/stod-och-omsorgsnyheter/visning-av-borghaga/

Det finns stora framtidsmöjligheter för en modern kommun som vill satsa och förväntningarna är nu stora på att Vimmerby kommun ska bli ännu mer förnybart och hållbart. 

Centerpartiet i Vimmerby vill stötta en sådan utveckling på många sätt. Har Du förslag och idéer? Kommentera här på bloggen eller skriv ett medborgarförslag och lämna in till kommunfullmäktige. Det är kostnadsfritt! Här finns information om hur Du gör. 

http://www.vimmerby.se/kommun-politik/dialog-och-synpunkter/sa-kan-du-paverka/medborgarforslag/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar