fredag 5 december 2014

Socialdemokraternas "regeringsduglighet"

Erik Wångmar, statsvetare på Linneuniversitetet kommenterar på Smålandsnytts hemsida gällande S och M styret i Vimmerby. 

– På kort sikt får de ett fastare grepp om politiken, men det har straffat sig på lång sikt, säger han.

– Det är vi medvetna om att ett parti kan komma ut som förlorare ur detta, men det är det värt för att få sitta i majoritet, säger Helena Nilsson (S).

Olyckligt att S i Vimmerby är så sugna på makt att de inte ens bryr sig om framtida konsekvenser. 

MEN socialdemokraterna i Vimmerby sitter lika mycket i majoritet och med större respekt från oppositionspartierna i Vimmerby om de väljer att bygga en demokratisk organisation tillsammans med Moderaterna . Beslutet tas på måndag och än finns tid för eftertänksamhet, tycker jag. 

Erik Wångmar har kunskap och erfarenhet och socialdemokratiska partiet borde verkligen ta sig en funderare nationellt och lokalt över sin "regeringsduglighet", tycker jag efter de senaste veckornas mediarapporter. 

Forskning är opartisk och den lila alliansen borde ha gjort en djupare konsekvensanalys kring det hastverk som fortfarande innehåller stora felaktigheter i underlag och dokument.  Det är exemplevis inte tydliggjort att oppositionens gruppledare i alla nämnder som har ett litet fast arvode är berättigade till sammanträdesarvoden trots att undertecknad fick med den synpunkten som motivering till återremissen i KF 24/11och majoritetens ledare försäkrade att det skulle rättas till.  KS har missat den detta den 2/12 och det är inte OK. Ytterligare maktfullkomlighet från majoriteten att inte lyssna på oppositionen och förtydliga regelverket för arvodessystemet för Vimmerby kommuns förtroendevalda. Nu måste vi i oppositionen påpeka detta en andra gång och denna gång måste det bli ett tilläggsyrkande då dokumentet inte kan ändras utan en minoritetsåterremiss och den har vi ju redan gjort. En majortietsåterremiss är möjlig för ett antagande av ett korrekt dokument den 15/12 med ett KS med omedelbar justering mellan den 8 och 15/12. Kompletterar efter att ha läst mer noggrant och då finns det under paragraf 7 i bestämmelser om arvoden för företorendevalda att gruppledare har rätt till sammanträdesarvoden. Men det innebär att det står något annat i bilagan till bestämmelserna och så anser inte jag att KF kan besluta, dvs två dokument som är motstridiga. Är det bilagan eller huvuddokumentet som ska gälla? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar