måndag 10 juni 2013

Biogasstrategi

Biogas Sydost har nu formulerat en strategi för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. När den nu ska ut på en bred remiss så vill man berätta att det händer mycket inom biogasbranschen i regionen.
• Västra Blekinge miljö AB har nyligen invigt sin stora torrötningsanläggning för hushållssopor.
• Växjö kommun gör en storsatsning på biogasproduktion som ska driva kommunens stadsbussar fr o m den 16 juni
• More Biogas bygger just nu en gödselbaserad biogasanläggning norr om Kalmar
Sammantaget ökar biogasproduktionen bara med dessa tre satsningar mer än sex gånger nämligen från 10 till 65 GWh.
Biogasproduktion är klimat- och miljövänlig då biogasen ersätter fossilt bränsle som bensin och diesel. Gödselbaserad biogasproduktion minskar klimatpåverkan med 180% enligt Pål Börjesson som forskar om bland annat biogas och förnybara energisystem vid Lunds tekniska högskola.
Biogasproduktion bidrar till fler arbetstillfällen inom miljödriven näringsverksamhet och innebär en energieffektivare och mindre resurskrävande lantbruksproduktion som också bidrar till utveckling av regionens näringsliv på landsbygden.
Biogasstrategin i Sydost pekar på den stora potentialen som finns i de "hot spots" som man pekar ut och vad som behöver ske för att det ska bli verkstad och mer biogasproduktion, effektivare distribution och fler fordon som körs på biogas.
Sydostregionen har en unik möjlighet att bygga ett biogassystem utan ett naturgasnät men det ställer särskilda krav på logistik och att olika aktörer agerar på ett handlingskraftigt sätt och med ett samverkande perspektiv.

Vimmerby- Hultsfred är en utpekad "hot spot" och det ska bli spännande att följa vilka aktörer som vill ta ansvar för den möjlighet som finns i norra Kalmar län. Västervik har redan bestämt sig. När har Vimmerbys politiker tänkt färdigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar