onsdag 26 juni 2013

Nu är goda råd flera i Vimmerby!

Vimmerby kommun har enligt hemsidan fem olika råd: landsbygdsrådet, näringslivsgruppen, pensionärsrådet, ungdomsrådets och tillgänglighetsrådet. Jag funderar på funktion och funktionalitet för dessa fem råd. Eva Svensson bloggar om alla råd som hon är involverad i på olika sätt: blogspot.se/2013/06/det-finns-manga-rad-i-vimmerby-kommun.html

Det viktigaste är nog enligt henne Landsbygdsrådet där hon är sekreterare med den äran.

På kommunens hemsida beskriver man rådets funktion så här:

"Landsbygdsrådet ska vara ett forum för diskussioner, samråd och ömsesidigt utbyte av information mellan landsbygdens intresseorganisationer och nämnderna i frågor av principiell karaktär. Det är ett intressesammansatt organ som är knutet till kommunstyrelsen och har en rådgivande funktion.

Verksamhetens fokus ska ligga på villkoren för personer bosatta på landsbygden och man ska arbeta för att samverkan sker i ett brett perspektiv så att så många som möjligt av medborgarna kan göra sina röster hörda.

Till Landsbygdsrådets uppgifter hör också att överföra sakkunskap från landsbygdsorganisationerna, från personer bosatta på landsbygden eller verksamheter med sin bas på landsbygden till nämnderna och deras förvaltningar och enheter,

Landsbygdsrådet ska vara ett forum för opinionsbildning och kunskapsspridning som kan vara till nytta för personer bosatta på landsbygden ochse till att synpunkter från personer bosatta på landsbygden tas med i kommunens arbete med verksamhetsplanering och annan planering.

Rådets representanter ska också återrapportera vad som behandlats i samverkansrådet. Kommunens representanter har ansvar för information till nämnderna och andra intressenter i samhället.

Rådet kan vid behov tillsätta arbetsgrupper och adjungera personer med kompetens inom särskilda frågor.

Rådet har fyra ordinarie möten per år. De infaller sista tisdagen i januari, april, augusti och oktober månad."

Jag inser att den av fullmäktige nytillsatta landsbygdsberedningens som jag blev invald i , skulle kunna ha en stor nytta av landsbygdsrådet . Jag hoppas att det landsbygdspolitiska programmet som ska tas fram av beredningen i höst kommer att diskuteras i landsbygdsrådet och att synpunkter från samhällsförenibgar och bygderåd där ska kunna införlivas i delar av programmet tillsammans med de lokala utvecklingsplaner som Ingrid Blanck via LEADER-projektet som ägs av Vuxenskolan tagit fram under de senaste två åren och som just nu slutrapporteras av Ingrid. Ett stort arbete som förtjänar att fångas upp och leva vidare och införlivas i kommunens ÖP. Det har vi i C framfört vid flera tillfällen. Staden behöver landsbygden för sin försörjning! Tänk på det alla stadsbor som vill utrota landsbygdens folk!

Näringslivsgruppens flik på hemsidan bör väl ersättas av de två nya råden nämligen näringslivsrådet och industrirådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar