onsdag 5 juni 2013

Lite av varje

Jag noterar att Christer i år igen är ute med sin gräsklippare och gör barkspåret fint. Tänk vilken skillnad det blir med nyklippt gräs vid sidan av motionsspåret.

Budgetramarna fastslogs av KS igår och till skillnad från Hultsfred där det fanns total politisk enighet så finns det två alternativ i Vimmerby. Alliansmajoriteten lägger ett förslag och oppositionen utgår från majoritetens förslag men lägger till och drar ifrån bland annat fixartjänsten, högre lärartäthet i tätorten, personalbefrämjande åtgärder, större överskott på effektivre administration i KS mm.

Anna Svenssons och min motion om den goda arbetsplatsen kommer sannolikt att behandlas på nästa KS och förslaget är att tillsätta en bred arbetsgrupp som arbetar med hur Vimmerby ska bli en ännu attraktivare arbetsgivare och föreslå konkreta åtgärder. Ett avgörande arbete för att Vimmerby ska kunna konkurrera och rekrytera kompetent personal när alla fyrtiotalister går i pension.

2014 kommer att bli ett tufft ekonomiskt år för Vimmerby kommun och kommunchefen signalerade att KS egen budget blir svår att hålla då det redan under förra budgetperioden sparats två och en halv miljoner i lönekostnader då sex tjänster tagits bort från kommunstyrelseförvaltningen. 1,3% av KS budget på 151 miljoner ska effektiviseras. 1,8% av BUNs budget vilket motiveras av att BUN gått med ett antal miljoner i överskott. Kultur och fritid får ett tillskott på en miljon för att finansiera en tjänst som ska fördelas mellan socialen, BUN och KUltur och fritid och som syftar till att samordna arbetet familjer som behöver stöd. Antalet placeringar av barn har under det senaste året ökat kraftigt och kommunen vill göra åtgärder här för att minska dessa och då inrättas en tjänst som samordnar arbetet över nämndsgränserna. Svårt och viktigt arbete.

Socialnämnden får ett tillskott på 20 miljoner jämfört med år 2013 på grund av de ökande kostnader som nämnden har. Samtidigt vill KS inrätta ett arbete kring att utreda skälen till att prognosen på ett underskott år 2013 på 28 miljoner. Här måste KS agera enligt lagen då en nämnd inte får obemärkt övertrassera så stort.

Som ni alla förstår finns det stora utmaningar för kommunen och samtidigt måste vi också satsa på utveckling. Här ligger vi efter vad gäller IT och fiber. Därför är det intressant att lyssna till hur diskussionerna går just nu vad gäller att hjälpa byalagen i kommunen att bygga fiber till sina fastigheter. Igår kom det ett nytt förslag som partigrupperna ska titta på till nästa möte med KS den 18 juni.

Brevet hemifrån är en annan fråga som jag skulle vilja lyfta den 18 juni då jag tror att vi snarast måste börja kommunicera med utflyttade Vimmerbybor och berätta om allt roligt och intressant som händer i hembygden . Allt med syfte att marknadsföra Vimmerby som en ort där det finns en framtid för den som vill bo och verka med hög livskvalité. Nära naturen och mitt i ett sjudande kulturliv. Grannkommunen satsar på den nya festivalen This is Hultsfred. Vimmerby satsar på Vimmerby Kulturskola, ett aktivt föreningsliv, Bullerby cup, barnkulturfestival, nyrestaurerad Källängspark, Pipsvängen, destinationsutvecklingsprojektet , restaurangernas närproducerade matprojekt, Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs satsningar, nytt dagis, nytt kraftvärmeverk, nytt äldreboende och förhoppningsvis nytt bygge i kvarteret Pistolsmeden vid Källängen . Här i Vimmerby händer det mycket och jag hoppas att ni som läser min blogg inser värdet av att berätta om detta och bli ambassadörer för Vimmerby. Framgång är ingen slump utan kräver hårt och målinriktat arbete.

Idag är det internationella Miljödagen och Centerpartiet kommer att dela ut sitt årliga Miljöpris till en företagare i västra delen av kommunen. Läs mer om det i Vimmerby tidning på fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar