måndag 17 juni 2013

Skattereduktion istället för nettodebitering?

http://news.cision.com/se/statens-offentliga-utredningar/r/skattereduktion-till-mikroproducenter-av-fornybar-el,c9428463

Regeringens utredare som fått i uppdrag att ta reda på om och hur man skulle kunna införa en nettodebitering av el har nu lämnat sitt förslag till Anders Borg.

De anser att det inte bör införas en nettodebitering utan istället en skattereduktion för mikroproducenter av förnybar el. De påstår att detta skulle innebära lönsamhet för småskalig vindkraft. Frågan är (anser jag) hur mycket småskalig vindkraft som är önskvärd i landskapet. Dessa små vindsnurror rikserar att skena vid höga vindhastigheter och de kan då uppfattas som mer störande än stora verk.

Solelpaneler däremot vill jag ha gott om och jag hoppas att detta förslag kan stimulera de som vill satsa på det.

Tyvärr har ju EU-komissionen satt käppar i hjulen för det genom att införa en tull på solelpaneler från just Kina.

Det man vinner på karusellen tar man ifatt på pariserhjulet, eller hur man ska uttrycka det moment 22 som hela tiden uppstår i energibranschen. Det är så helt igenom politiskt styrd, så ibland är det svårt att förstå hur de olika politiska besluten motverkar eller medverkar till energiomställningen. Vem sitter på det holistiska synsättet i dettà?

Näringspolitiskt borde olika energiorgansiationer ägna mer tid åt att förmedla kloka förslag till politiker och deras utredare så att energiomställningen tar fart. Känslan är att det gnälls för mycket över uteblivna skattelättnader och subventioner istället för modiga förslag kring vad systemet skulle behöva för rejäla smörjmedel. Klimatet förtjänar kloka förslag på detta område och modiga politiska beslut.

1 kommentar:

  1. Man kan undra varför skattereduktion föreslagits istället för nettdebitering:

    http://vimeo.com/94878142

    SvaraRadera