onsdag 26 juni 2013

Varannan damernas!

http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/53479/1/52/

Få kvinnor väljs in i styrelser och nämnder. Skälen är säkert många men fler kvinnor behövs och vi i Centerpartiet i Vimmerby är extra glada för att Susanne Linder från Örsåsa i Gullringen valt att bli ersättare för C i Barn och ungdomsnämnden. Varmt välkommen Susanne !

Kom på våra gruppmöten, kretsmöten och grillkvällar! Alla är välkomna och det finns plats för fler som vill göra skillnad och påverka så att hemorten blir en ännu bättre plats att leva och verka på.

Tillsammans får vi Vimmerby att växa! Och då kommer jag osökt in på skolans vision i Vimmerby nämligen "Tillsammans når vi toppen". Det centrala här är begreppet TILLSAMMANS för toppen är ju egentligen ointressant då det är en jämförelse mellan olika kommuner som har olika förutsättningar. Varför ska Vimmerby konkurrera med storstadskommuner om att bli etta på en ranking som bygger delvis på hur stora resurser som satsas. Förutsättningarna mellan kommuner vad gäller mängden skattekronor att fördela är ju mycket stora beroende på befolkningsmängd och demografi. Vimmerby har unika förutsättningar att tillsammans nå toppen det vill säga att med gemensamma krafter sträva efter att skolan förbättras utifrån de lokala förutsättningarna vad gäller tillgång på kompetens, lokaler och samarbetsvilja. Skolan i Vimmerby är bra men kan med stärkt ledarskap bli ännu bättre. Jag ser att det haltar här och där vad gäller den nya ledarskapsorganisationen och där finns säkert möjligheter att arbeta för att skolan ska kunna bli en ännu bättre och attraktivare arbetsplats.

Skolans miljö är tuff och ungdomars situation är tuff idag. Samhället kräver att du går ut med godkända betyg för att du ska kunna gå vidare till högre utbildning eller arbete. Här finns det ungdomar som misshandlas av systemet och som av olika skäl ( som ofta kan sökas i hemmiljön) inte klarar målen. Resultatet blir utslagning och utanförskap som kan innebära stora konsekvenser för den enskilde. Krafttag behövs för att hjälpa dessa då det kan innebär stora kostnader för samhället om alla inte får möjligheter att skapa en meningsfull framtid i samhället. Hamnar man tidigt i utanförskap och inte får chansen till varken arbete eller studier så kan det innebära kriminalitet och droganvändning på ett mycket destruktivt sätt för såväl den enskilde som för samhället i stort. Tidiga insatser behövs för att man tidigt ska kunna stötta familjer och barn som behöver det. Jag tror att skälen till socialens ökande antal placeringar finns att söka här det vill säga avsaknaden av ett brett och kraftfullt stöd till familjer som tidigt visar tecken på brister. Redan på dagis och i förskola kan man identifiera och tillsätta resurser för att det inte ska spåra ur fullständigt under exempelvis högstadiet och den känsliga tonårstiden. Finns det tillräckligt med resurser för detta i den budget som vi i alliansen har röstat igenom? Jag hoppas och tror att det förebyggande arbetet återigen kommer i fokus och att akuta brandkårsuttryckningar blir mer och mer sällsynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar