torsdag 5 januari 2017

Frida Boisen, välkommen till Vimmerby

Nyss beskrev Frida Boisen på SVT morgonsändning hur kommunerna skulle kunna bli mycket mer aktiva på sociala medier. 

Cirka en timma in i programmet handlar det om kommuner och sociala medier med anledning av att Karlstad kommun stänger sitt twitterkonto till förmån för mer Facebook-aktivitet. http://www.svtplay.se/video/11732190/gomorron-sverige/gomorron-sverige-5-jan-06-25

Varför finns inga kommuner på snap-chat, undrar hon? Där skulle kommuner kunna involvera unga nästa gång man ska bygga om en lekplats.

Live-chattar med KSO där man får ställa frågor som sedan publiceras på webben är ett annat av hennes förslag. 

Live-sändning av kommunfullmäktige föreslår hon också och det har jag motionerat om men där har jag fått svaret att det inte är tillåtet i framtiden då EU kräver textning av sändningar och det är i princip omöjligt att klara av. 

Facebook och instagram finns vi på men vi bör bli mer aktiva vad gäller medborgardialogen där. Web-omröstningar på kommunens hemsida om aktuella frågor där medborgarna får uttrycka synpunkter vore värdefullt. Media skulle också kunna hjälpa till med det på ett ännu mer konstruktivt och engagerat sätt där journalistikens objektivitet är viktig att värna.

Jag vill bjuda in Frida Boisen för att diskutera dessa frågor så att Vimmerby blir vassare och bygger en ännu större delaktighet med våra medborgare. Kanske ett ämne för styrgruppen för SLUS och/eller Godmorgon Vimmerby? 

3 kommentarer:

 1. Frida är allt engagerad i sina idéer. 😊

  Låter allt jättebra det där men hur får man det till att inte bara bli en dagslända.

  Men vem ska då sköta de olika kanalerna, hålla koll på så att det inte blir massa personangrepp och annat skit.

  Kostnaden? Man får väl inga statliga bidrag för sådant och om man väl får bidrag under några år, vad händer efter det.

  Tänker då på Vimmerby bildarkiv som hade mycket folk till hjälp under en två-årsperiod men när bidragen försvann, då försvann det arbetet också, vi som fortfarande har så enormt mycket foton kvar att skanna.

  /Arne

  SvaraRadera
 2. Hej Ingela och tack för ditt engagemang i frågan!
  Kul att du vill verka för en ökad närvaro från Vimmerby kommun i sociala medier och med det - mer interaktivitet och transparens i kommunens frågor.
  Och Arne - tack för din feedback. Du har rätt i att resurser behövs för att moderera kommentarsfälten. Men, visst är det väl såväl viktigt som önskvärt att fler invånare engagerar sig och deltar i våra demokratiska processer. Det behöver inte bli mer kostsamt än hur kommuner idag arbetar med kommunikation. Snarare gissningsvis: oftast mer kostnadseffektivt.
  Allt gott och ser framemot fortsatt god och konstruktiv dialog!

  //Frida

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer Arne och Frida. Känns riktigt viktigt att diskutera kommuners närvaro på sociala medier och dess möjligheter. MEN vi måste också arbeta kvalitetssäkert i en tid där det ibland förekommer nättroll och tveksamma kommentarer i kommentarsfält. Själv har jag haft ett öppet kommentarsfält sedan jag började blogga 2010 och det har bara vid något tillfälle krävts redigering och då valde jag att radera en kommentar.

  Vimmerby kommun hr en webstrateg som arbetar med vår nya hemsida där det ska finnas mycket fler möjligheter att interagera. ser fram emot det. Vi behöver stärka vår medborgardialog och bygga upp förtroendet för demokratin och göra fler delaktiga i vår kommun.

  SvaraRadera