torsdag 6 september 2018

Förskolan

Förskolekö i VIMMERBY: 

 71 finns i kön varav 8 omplaceringar.
Det är till
Vimmerby kommunala:21
Vimmerby fristående:19
Södra Vi : 4
Djursdala : 8
Frödinge: 3
Tuna: 5
Storebro: 8
Pedagogisk omsorg i Målen: 3
Inget problem att ta emot alla inom 4 månader dock måste en del erbjudas annat alternativ för senare omplacering. Jag noterar att 22 av 71 barn (31%) står i kö till Linnea och Ugglan som inte är kommunala förskolor. Vilken tur att de finns i kommunen. 49 barn vill ha kommunal barnomsorg. 

Förskolefrågan är aktuell och måste hanteras konstruktivt nu. M och S skrev i sitt valmanifest 2014, vid juletid att en av deras prioriterade frågor var att bygga en förskola. 

Nu undrar man ju vad som hänt med den frågan. Lilla Lunden har byggts och förhörts på fem år. Mycket dyr lösning. Skogsbackens paviljonger fick återinstalleras efter att de tagits bort. 

Vad är skälet till att arbetet med att bygga en ny förskola inte fungerat under denna mandatperiod? Skolchefen avsade sig dessutom arbetsmiljöansvaret 2017 och allt har varit en enda stor röra enligt mig med höga sjukskrivningstal inom förskolan. Stora barngrupper och ständiga hot om nedläggning av små och fullt fungerande enheter.

Igår intervjuades jag av Dagens Vimmerby och jag ser två saker som måste göras skyndsamt. http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/27995/c-svanger-om-forskolan-tar-valdigt-lang-tid/

1. Den politiska ledningen måste snarast bjuda in till ett möte med Aleris/Näckrsoen för att reda ut vad som gäller. Det har varit alldeles för många olika besked om Aleris planer i Nybble. 

2. Ett beslut om var den nya förskolan ska byggas och hur många avdelningar som den ska ha. 

Utgångspunkten måste vara att hitta en tomt där det kan byggas snabbt. VOK-skogen och Nybble detaljplaner kommer att överklagas in till sista instans. Jag föreslår att den politiska ledningen ger ett uppdrag att ta fram den tomt som vi snabbast kan bygga på. Nosshult ligger bra till men även kommunens mark vid Mossebo skulle kunna vara intressant om man framöver också kommer att bygga bostäder där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar