onsdag 5 september 2018

Valdebatt och våra besked

Ekonomi
Snabbfrågor:
Vill ditt parti sänka skattesatsen? Ja åtminstone inte höja mer. Det är inte hållbart och rimligt att Vimmerby kommun har länets högsta kommunalskatt. 

Kan Vimmerby investera mer under nästa mandatperiod? Ja

Har Vimmerbys driftsekonomi förbättrats under den här mandatperioden? Ja, men inte tillräckligt. 

Debattfrågor:
Varför når Vimmerby målet om två procents överskott så sällan? Senaste åtta åren har vi nått målet fyra av 8 ggr. Två av de åren kan förklaras av extra avskrivningar, Krönsmon, Karlbergstomten, fiber mm. De investeringarna har inte varit bra för kommunens ekonomi men vi måste ta ansvar för dem tillsammans nu. Driftsekonomin är för hög. Här måste vi ta kraftttag och effektivisera men samtidigt värna verksamheterna vård, skola och omsorg som är kommunens kärnuppgifter. 

Vilka är ditt partis tre viktigaste investeringar? Bygga förskola i Nybble eller Nosshult alternativt på Kyrkans mark norr om staden. (ej VOK-skogen) Bygga ut Vidala, efter noggrann utredning och diskussion samt förankring, bygga och/eller renovera skollokaler utifrån behovet. 

Vilka effektiviseringar är ditt parti beredd att göra för att kunna sänka skatten? Konsultkostnader kan minskas. IT-kostnader bör ses över. Utvecklingsavdelningen kan effektiviseras och finansieras mer externt via projekt. MEN det är också viktigt att tänka på att skattesatsen påverkas av befolkningsantalet. Blir vi fler så får vi mer skatteintäkter och då räcker pengarna till mer och vi behöver inte höja utan på sikt sänka skatten. 

Hur ska ni få fler utrikesfödda i arbete i Vimmerby? Matchning med arbetsplatserna, ännu mer SFI på kvällstid, ”Låna en svensk på biblioteket” för att förbättra integrationen. 
Vilken skuldnivå är rimlig för Vimmerby. Låneskulden är hög, men det är skillnad på skulder som rör självfinansierade projekt där avbetalningar ingår i kalkylen och skulder som är tagna för projekt som inte kan finansiera sig själv. Det måste råda långsiktig balans gällande skuldnivån.Skuldnivån är inget problem idag men kan snabbt bli det. Farligt hög belåning är en risk . Vi lägga oss på en nivå så vi klarar en räntenivå på 3-5%


Ungdomsfrågor: 
Snabbfrågor:
Finns det tillräckligt med aktiviteter i Vimmerby för ungdomar? Nej
Bör vi bygga en simhall i Vimmerby? Nej men badbuss och fritt inträde i Gullringen bör diskuteras. 
Vill ni bygga ut Kulturskolans verksamhet? Ja och framförallt öka samverkan med studieförbund, landstinget, näringslivet och grannkommunerna. 

Debattfrågor:
Kulturskolan bantades rejält under den här mandatperioden. Vill ni behålla den här nivån under nästa mandatperiod? Mer samverkan enligt ovan. 
Vad vill era partier göra rent konkret för att öka ungdomsinflytandet i Vimmerby Kommun?Vad gäller unga finns det så mycket mer att göra än ett ungdomsparlament. Att släppa in unga i befintliga nätverk, att synliggöra och visa dem uppskattning som bygger sina liv i kommunen, att hålla kontakt med dem men också med dem som flyttar (brevet hemifrån). Att se över ungdomsråd och elevråd så att de gör mest nytta för alla unga eller hitta helt nya sätt och forum för ungdomsinflytande...att följa upp LUPP-undersökningen på ett ännu bättre sätt och tvärsektoriellt....
Ungdomsparlament behövs. Det genomfördes 2014 av Micael Glennfalk men fortsatte tyvärr inte. Globträdsmodellen med lite nytt arbetssätt med samtal mellan elevråden och politikerna var bra och bör utvecklas. 
Vi upplever att många ungdomar inte vill eller inte vet hur de ska göra för att engagera sig i politiken. Vad vill ni göra åt det? Där har alla ett stort ansvar för att bjuda in och göra aktiviteter som passar unga. 
Vimmerby är en stark idrottskommun. Vad skulle ni vilja göra för satsningar för ungdomar som inte håller på med sport? Kultursamverkan. Fabriken bör utvärderas och utifrån det utvecklas. Många besöker aldrig Fabriken tyvärr. 
Hälften av alla bor utanför tätorten Vimmerby och har därmed svårt att delta i Fabrikens evenemang .

När har Vimmerby råd att satsa på en multiarena? Förstudien får visa när det är möjligt. Viktigt med driftkalkyl för en långsiktigt hållbar plan. 

PAUS


Bostäder
Snabbfrågor:
Vill ni att Vimarhem ska bygga mer än Pistolsmeden nästa mandatperiod? Ja, det behövs fler bostäder, gruppbostad och trygghetsboende men troligen är det bättre med en extern  aktör som köper Granen och bygger ut med 30 trygghetslägenheter. Eken vore perfekt att bygga om till hyresrätter men eftersom det är privatägt så äger inte kommunen den frågan men givetvis kan vi diskutera med privata fastighetsägare om vilka behov som finns i kommunen. 

Ska Vimarhem höja hyrorna? Hyresgästföreningen och Vimarhem förhandlar hyrorna och den förhandlingen avgör vilka hyreshöjningarna blir varje år. 
Ska kommunen sälja Granen? Ja för att få till fler trygghetslägenheter. 

Debattfrågor:
Hur många bostäder behövs i Vimmerby kommun nästa mandatperiod? Riktlinjerna för Bostadsförsörjningen i Vimmerby antogs 2017 och den anger att det behövs 400 fler bostäder. 
Ska kommunen subventionera privata aktörer för att få till byggnationer? Nej men gärna dubbel markanvisning och ett nytt arbetssätt vad gäller marknadsanpassad försäljning av centrala tomter. 

Ska Vimarhem bygga fler hyreslägenheter i kransorterna? Ja om ekonomin går ihop. 
Kort diskussion om Granen utifrån snabbsvaret.
Vad vill ni göra med Karlbergstomten? Bostäder och parkering

Skol- och förskolefrågor:
Snabbfrågor:
Bör vi slå ihop Al och Vimarskolan och ha en högstadieskola? Kan bli så men den frågan behöver diskuteras mer utifrån verksamhetens behov och hållbar ekonomi. 
Får skolan tillräckligt med resurser? Nej
Bör personaltätheten i förskolan öka? Ja

Debattfrågor:
Ska AL-skolan renoveras eller ska Vimmerby bygga en ny? Det finns en utredning beställd om detta som bygger på att fastighetschefen ska ta fram underlag för kostnaderna för renovering samt kostnader för att bygga nytt. 

Flera skolor fick hård kritik av Skolinspektionen i våras. Vad vill ni göra för att varje elev ska få den hjälp som lagen kräver? Mer strukturerat arbete krävs för detta. Alla elever ska bli sedda och elevvårdssarbete på skolorna måste stärkas. Lärarna måste få jobba mer med eleverna och mindre med administration.

Ska en förskola byggas i VOK-skogen eller i Nybble? Nybble eller Nosshult men absolut inte i VOK-skogen. 

Hur vill ni locka behöriga lärare att bosätta sig i Vimmerby? Attraktiv arbetsgivare är viktigt.  Strandskyddet bör lättas så att människor kan bo naturnära och nära vatten. Det ökar attraktionskraften. 

Vill ni behålla skolorna i kransorterna som det ser ut idag? Ja, utan tvekan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar