tisdag 18 september 2018

Om ledarskap, visioner och samhällsplanering.

Jag ser på ledarskap som ett av de viktigaste sätten att skapa utveckling. En förutsättning för att lyckas är god kommunikation och öppna samtal mellan människor.

Att helt enkelt lyfta, stötta och stärka de människor man möter i alla möten.

Min ambition är att vara närvarande och stå för ett lyssnande ledarskap.

Jag behöver er hjälp med det.

Tveka inte att höra av er när jag misslyckas eller när jag lyckas.

Tillsammans bygger vi hela Vimmerby kommun starkare med ansvar, mod och fantasi.

Nybro kommun använde 1,6 miljoner för att ta fram en vision. https://nybro.se/politik-kommun/om-kommunen/vision-mal/

Vimmerby har investerat tillsammans med Tillväxtverket i ett arbete med att ta fram en social lokal utvecklingsstrategi som nu ska implementeras i kommunen. Allas Vimmerby heter det fortsatta arbetet och leds av Carina Östh. Grunden för det arbetet är tillit och tolerans och hur det sociala kapitalet är en förutsättning för platsens utveckling. Läs mer om det här: http://www.arenafortillvaxt.se/files/PDF/Tillit%20och%20Tolerans_webb.pdf SLUSEN finns här : http://www.vimmerby.se/download/18.11b119de1639e38ca5ff2f61/1529051840051/SLUS%20antagen%20KF%20171023.pdf

På måndag ska vi spela in en pod som en del i slutrapporten av arbetet. Det ska bli intressant att vara en liten del i den.

Jag tror att vi kommer att lyckas att ta fram en vision för Vimmerby kommun på sikt.

De båda kommunalråden och jag tillsammans med kommundirektören samlades i juni 2017 för att diskutera fram ett förslag till vision för kommunen. Vi föreslog:

”Vi möts och bygger Vimmerby med ansvar, mod och fantasi. ”

Två medarbetare tillsammans med några ledamöter i KS sågade det förslaget och då tillsattes en arbetsgrupp som skulle ta fram ett annat förslag. Eva Berglund, Marie Nicholsson och Peter Fjällgård ingick i den gruppen men de lyckades inte leverera ett förslag till vision utan lämnade tillbaka sitt uppdrag ogjort efter ett drygt halvår. (Mars 2018)

Nu ser vi framåt tillsammans och en av de frågor som vi måste ta tag i är att kommunen behöver göra en ny översiktsplan eftersom den nuvarande i sin helhet gjordes 2007, för elva år sedan. Vi har ett tematiskt tillägg för tätorten som antogs 2016 men resten av kommunen har inte någon ny ÖP. Det händer en hel del på 11 år och nu granskar revisorerna hur kommunen använt sina plandokument vid den innevarande mandatperiodens exploateringar. Nuvarande planer finns här: http://www.vimmerby.se/byggaboochmiljo/oversiktsplanochdetaljplaner/oversiktsplan.4.1d85645215ec7de28466af09.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar