onsdag 14 augusti 2013

Befolkningsstatistiken, sämre än i fjol, krafttag behövs!


Statistiska Centralbyrån SCB har nu redovisat befolkningssiffrorna för första halvåret och andra kvartalet . För Vimmerby kommuns del innebar det små förändringar. Siffror inom parentes är från motsvarande period förra året.

Folkmängden 30 juni var 15395 en ökning med 1 (+62) andra kvartalet, men en minskning med 8 (+64) första halvåret. Jämfört med fjolårets siffror ser det ju inte bra ut. Födda första halvåret 72(79), avlidna 82 (65), alltså ett födelsenetto på -10 jämfört med + 14 samma period föregående år.

För Kalmar län innebar första halvåret en folkökning med 121 (+39) personer. Hultsfred ökade 28 (+8) och Västervik ökade 29 (+3).

Min slutsats är att Vimmerby kommun måste arbeta ännu hårdare med attraktionskraften och jag hoppas att Brevet hemifrån på något sätt återupptas. Varför inte i samverkan med Mediaprogrammet på gymnasiet som jag redan skrivit om tidigare. Vad väntar vi på?

Mats Trondman var mycket tydlig med kommunernas stora behov av kommunikation med utflyttade invånare och då i första hand unga som ofta vill tillbaka efter utbildning eller internationella efarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar