torsdag 22 augusti 2013

Skoldebatten är knivskarp i Dagens Samhälle idag!

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/laegg-ner-skolan-6032

Per Åhlström debatterar skolan i dagens samhälle och han är så radikal att han påstår att dagens skola inte går att förändra utan måste läggas ner för att det ska kunna byggas något helt nytt. Spännande tankar tycker jag då hela samhället tack vare bland annat internet nu ser helt annorlunda ut och utbildning och lärande präglas av helt nya förutsättningar i informationssamhället.

Jag håller delvis med om att det ibland krävs att lägga ner för att kunna bygga något helt nytt MEN självklart är debattartikeln mycket provocerande för alla som arbetar i skolan.

"Skolan måste bygga på elevernas lust att lära, på deras tillit till egna idéer, på deras förmåga att hitta egna lösningar för lärandet. Dagens skola försöker anpassa eleverna till skolan. Morgondagens skola måste anpassa sig till eleverna. " skriver Åhlström. Han hävdar att den skola som vi har idag organiserades för så länge sedan och fortfarande präglas av ett helt annat tankesätt än vad det moderna samhället är i behov av. Dagens skola, hävdar han, bygger inte på modern forskning om hur barns inlärning fungerar.

Klart är att skolpolitiker med flera behöver göra som Lärarförbundets ledare i Västervik uppmanar till nämligen att skolpolitiker ska skugga en lärare under arbetsdagen för att kunna sätta sig in i hur verklighetens skoldag ser ut och vilka beslut som krävs för att skolan ska utvecklas optimalt.

En annan fråga med koppling till skolan och samhällsbygget...

En del av den ökande psykiska ohälsan bland dagens unga (depressioner och stress) tror jag delvis kan förklaras av att samhällsbygget inte hänger med i den snabba teknikutvecklingen som sker runt omkring oss. Det finns så mycket positivt med sociala medier och att världen krymper i takt med de digitala möjligheterna ökar. Men att ständigt vara uppkopplad och ha hela världens ögon och öron öppna för sin hjärnas mottagning av intryck ställer en hel del krav på att kunna sortera och välja bortkoppling ibland för att orka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar