tisdag 6 augusti 2013

Forskning till solel och behov av nettodebitering


Energimyndigheten ger 30 miljoner
kr till forskning om solenergi
Energimyndigheten öppnar återigen plånboken och satsar 30 miljoner kr på forskning om solenergi. Det framgår av den andra utlysningen som hålls inom programmet ”El och bränsle från solen” som myndigheten lade ut på sin webbplats i går.
Fokus ligger på att ta fram nya tekniska lösningar och produkter samt att få tag i aktörer från näringslivet som kan bidra med kompletterande kompetens och samfinansiering.
”Energimyndigheten vill gärna se samarbetsprojekt, där specialistkompetens hos forskare vid universitet/högskola/institut utnyttjas för att möta företags behov eller där företag från olika branscher samarbetar. Projektgenomförare kan vara institutioner vid högskolor och universitet, institut samt företag”, skriver myndigheten."


Samtidigt ligger utredningen om nettodebitering kvar på finansdepartementet och det innebär att den inte är ute på remiss och att regeringen inte har för avsikt att införa den för utvecklingen av den småskaliga elproduktionen så betydelsefulla nettodebiteringen.

http://www.dn.se/debatt/sverige-missar-chansen-till-en-lonsam-solenergi/ En forskare beskriver i DN idag hur oerhört betydelsefullt det skulle vara att införa nettodebiteringen och sedan 2006 då jag började arbeta med energifrågor på LRF så har medlemmarna signalerat sitt behov av nettodebitering för att många fler ska satsa på förnybar el i form av småskaliga kraftvärme, sol, vatten och vindanläggningar.

Nu är det väl ändå dags att regeringen och Energimyndigehten ger tydliga och gemensamma besked om vad man vill med det förnybara.

30 miljoner till forskning på solel och ingen nettodebitering blir svårt att få ihop i min värld! Energiminister AnnaKarin Hatt borde nypa Anders Borg i örat, titta honom i ögonen och förklara läget ännu tydligare, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar