http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-for-oss-att-aterta-ledningen_8395746.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ingen-har-samlat-ansvar-for-livsmedelsforsorjningen-vid-kriser_8394808.svd
På Brännpunkt på opinionssidorna i Svenska Dagbladet beskrivs två olika sidor av samma mynt nämligen självförsörjningsgradens minskning i Sverige. Energi i olika former behöver mänskligheten. Dels i form av mat och dels i form av bränsle till bostäder , välfärdstjänster och transporter. Hur stor är risken för ett land att vara beroende av sin omvärld för att tillgodose sitt lands befolkning med energi?
Jag anser att det finns många skäl till att öka självförsörjningsgradens för Sverige och jag finner det skrämmande att det inte finns någon myndighet som har det samlade ansvaret för att tillgodose vår livsmedelsförsörjning i beredskapstid. Endast några dagars problem i transportsektorn innebär stora konsekvenser för vår livsmedelsförsörjning. Snacka om att man vill börja odla mer och lagra i sitt eget skafferi och i egen frys när man läser Sven Lindgrens debattartikel om detta.
När jag läser min gamla kursare från Ultunas synpunkter på att Sverige håller på att halka efter som föregångsland vad gäller förnybar energiproduktion och klimatarbete så känns det också skrämmande med tanke på vilka goda förutsättningar som vi har som nation. Biobränsle kan försörja oss till stor del med transportbränsle och värme. Sol , biobränsle, vind och vattenkraft kan ge oss förnybar el. Sverige är redan idag till hälften självförsörjande på energi med hjälp av förnybar och klimatsmart produktion och LRF och även jag anser att 70%förnybart till 2020 vore ett mer rimligt krav på Sverige än det krav på 50% som redan 2014 kommer att var uppnått. Var finns då incitamenten för Anders Borg att stimulera det förnybara. Det kräver nämligen en del investeringar som det offentliga initialt bör satsa på för att marknaden sedan ska kunna leverera det kapital som behövs.
Kort sagt, de gröna näringarna sitter på lösningen för att öka Sveriges självförsörjningsgrad av energi i form av livsmedel, bränsleoch el och samtidigt få mindre klimatpåverkan av vårt leverne. Vårt klimatfotavtryck i världen skulle bli mindre och det skulle innebära en mer ansvarstagande politik i det globala perspektivet. Jordens resurser bör fördelas mer rättvist och därmed bör alla länder med självaktning fokusera på att vara mer självförsörjande och oberoende av sin omvärld. Och då har jag i detta sammanhang inte reflekterat kring krig och färskvattenförsörjningsproblematiken på planeten Tellus i Vintergatan. Vad tycker du? Bör Sverige öka sin självförsörjningsgrad?
Hittade en blogg som också refererar till Lindgrens Brännpunkt!
http://stadsodlingilund.blogspot.se/2013/08/om-livsmedelsforsorjning-vid-kris-i-svd.html
Javisst! Även om jag brukar formulera det som att vår produktiosnförmåga och konkurrenskraft på livsmedelområdet bör öka, vilket då per automatik också förbättrar självförsörjningsgraden!
SvaraRaderaDet finns ingen möjlighet att vara helt självförsörjda på energi och livsmedel i landet. Det går åt 10 kcal olja för att få en kcal föda. Det gick knappt på 1800-talets början innan vi började använda fossila bränslen och då var vi inte mer än ca 3 miljoner och säkerhetsventilen hette USA.
SvaraRaderaLäs på hur det verkligen står till, men det är något ni politiker inte kan.
Bengt, jag påstår inte att vi bör bli helt självförsörjande utan att vi bör öka självförsörjningsgraden och därigenom bli mer oberoende och klimatsmarta.
SvaraRadera