tisdag 17 mars 2015

Betonggrisar och belysning?

KF har för länge sedan beslutat att bygga belysning och ta fram betonggrisar. Besluten är inte verkställda men jag hoppas att de är på gång annars måste det ju tas nya beslut att de inte ska verkställas. 

En helt annan fråga är ishallsrenovering och idrottshallsrenovering. Där har det satsats många tjänstemannatimmar och ideella timmar för att ta fram förslag. 

Hörde från en medborgare att de två ordföringarna i kultur och fritid prioriterar en ny idrottshall som den första och nästa investeringen inom den nämndens verksamhet. Men den kommer inte att förverkligas under denna mandatperiod. 

Min fråga är nu. Skulle det vara möjligt med "crowd funding"och samverkan med kommunen för att åstadkomma finasiering av en ny idrottshall intill Vimarskolan. Behovet är stort eftersom Idrottshallen är sliten och i stora behov av renovering. Framför allt är det listen i golvet som tillhör den utslitna mellanväggen som är problemet och där är faktiskt skaderisken stor eftersom skruvar sticker upp från listen. Väggen är trasig och det finns bara ett företag i Sverige som kan fixa den, enligt uppgift. Den borde därför ersättas med en vägg från taket och i samband med den investeringen borde golvet bytas ut, tror jag. 

Vilka möjligheter finns för att få sponsring till idrottsarenor i Vimmerby ? Ishallen behöver höja taket eller sänka isen om jag förstått det hela rätt. När ska det göras? Enligt de ledande politikerna är det placerat som nummer två i prioritering. 

Jag föreslår ett möte med Vimmerby IBK om detta i närtid för att vi ska komma vidare i detta ärende. Risken är stor att det blir en långbänk liknande konstgräset på Ceos och det vill vi ju inte ha. Dessutom kan vi i sammanhanget nämna att det var ju tur att S och C stoppade förslaget att flytta hela Ceos till Ulriksdal och Ryttargården till Hörestadhult. Känns inte som att ekonomin fanns för den idéen, så här i eftertankens kranka blekhets skimmer. 

Tre miljoner i koncernbidrag till Näs skulle istället kunna användas till idrottsanläggningarnas behov, tycker jag men det blir väl ett ramaskri när man sticker ut och skriver något så fräckt på en blogg i Vimmerby. Frågan är vad medborgarna efterfrågar mest och är i mest behov av? Det är medborgarnas behov som ska styra prioriteringarna , tycker jag, i alla fall. Barn och ungdomars hälsa betyder mycket för ett samhälle och fysisk träning är avgörande för dem. Förutsättningen för att fler ska idrotta är bra anläggningar och tillräckligt moderna och säkra. Spela in Dina synpunkter på dessa frågor. Många miljoner, hur många vet vi inte ännu ska satsas för att bygga trädgårdarna på Näs. Kommunen har gått i borgen för lån på tio miljoner hittills men det kommer sannolikt att krävs större summor än så för att färdigställa alla kapitel i trädgårdssatsningen. 

En annan väsentlig fråga i sammanhanget är omklädningsrummen i Frödinge . De behöver ersättas pga av mögel och förslaget är att de ska byggas i källaren på Frödinge bygdegård. Utlovade bidrag till det hoppas jag blir verkställda av majoriteten. 

Friidrottsbanor i södra vi och konstgräs i Gullringen diskuteras också men under den närmaste tiden vankas det investeringsstopp till allt från majoriteten har jag hört rykten om. Den 31/3 får vi budgeten presenterad. 

4 kommentarer:

  1. Kan lugnt meddela att det förs samtal med alla inblandade föreningar kring investeringar i anläggningarna och den löpande verksamheten! Och signalen från Svenska ishockeyförbundets besiktningsman är att inte takhöjden måste justeras utan det är möjligen storleken på rinken som kan behövas justeras.

    SvaraRadera
  2. Hur planeras idrottshallsbygge? Vimmerby innebandy signalerar att de måste begränsa sin ungdomsverksamhet på grund av brist på halltider

    SvaraRadera
  3. Är det rinken som gör att alla nya förslag till kultur och arrangemang inte kan söka bidrag.
    De har ju frusit fast 2015 och 2016..:=) Det är mycket som behövs, men ingen säger rakt ut att det finns inte en chans till allt. Gör en plan över 20 år framåt så slipper föreningarna kastas mellan hopp och besvikelse varje budgetgång. Föreningarna går på knäna nu och vi jagar samma företag om allt. Och samtidigt skall vi folkbilda om allt från våld och droger som ingen annan når fram i. Vi kvävs sakta av måste oket i stället för att leva av syret i verksamhet och aktivitet. Ledarrekryteringen har aldrig varit så svår för styrelse och grundorganisation. Men jag har ju bara 40 års erfarenhet så jag kan ju ha fel....

    SvaraRadera
  4. Den 31/3 får vi veta 2016 års prioriteringar

    SvaraRadera