tisdag 17 mars 2015

Konflikt eller konsensus?

Lokalpolitik ska präglas av konsensus och vad som är bäst för Vimmerby anser jag oavsett partitillhörighet. Av det skälet blir jag så konfunderad när jag hör beskrivningar som säger att politik bygger på konflikter. Min politiska och kanske naiva uppfattning är att politik ska bygga på konstruktiva debatter och diskussioner och inte på att söka konflikt utan på att sträva efter att hitta konsensus och komma fram till en kompromiss som så många som möjligt kan stå bakom. Då blir de politiska och väl förankrade besluten lättare att verkställa för personalen tror jag. Vad tror du? 

Alf Wesik beskriver kommunfullmäktiges nya arbetssätt med voteringar som oftast slutar 29-20 oavsett fråga och Wesik utgår från ett sunt demokratiperspektiv när han anser att ledamöterna förväntas tänka och ta beslut utifrån den egna uppfattningen och inte utifrån två partiers uppgörelse. Två partier som har diametralt motsatt ideologi i många frågor och där ett fåtal personer beslutar vad som är bäst för Vimmerby utan att involvera exempelvis oppositionen som företräder cirka 40% av väljarna. Ett fåtal personer har dessutom utsetts av majoriteten att vara heltidsarvoderade och därigenom frigörs deras tid så att de får ett informationsövertag jämfört med övriga politiker i kommunen. Detta är en central demokratifråga för Vimmerbys medborgare. De som tagit rollerna som heltidspolitiker i Vimmerby är  Micael Glennfalk, Helen Nilsson, Camilla Strid och Ewa Berglund. De har nu tagit på sig ett mycket stort ansvar för Vimmerbys utveckling där medborgarna bör förvänta sig mycket kloka beslut. Den första testen blir budgeten som ska presenteras för oppositionen den 31/3. Vilka konsekvenser innebär den för Vimmerbyborna? Hur ska nämnderna hinna ta fram detaljbudgetar? Beslut om rambudget kommer att tas i KF den 4/5 och sedan ska alla nämnder prestera sina respektive detaljbudgetar till den 26/8 då kungörelsen till ett extra KF den 7/9 ska gå ut. Den 7/9 ska detaljbudgetarna tas för att 2016 års budget ska få effekt redan under år 2015 enligt kommunstyrelsens beslutade tidsplan. 

Mellan den 4/5 och 26/8 ska alla nämndspolitiker med andra ord sätta sig in i och besluta om de anpassningar som krävs för att infria rambudgetens begränsningar. Detta blir en utmaning men givetvis fullt möjlig att klara med rätt resurser. Finns de ute i nämnderna? Kompetenta förvaltningschefer finns och vi får hoppas att tiden räcker för kloka och välgrundade detaljbudgetar till den 7/9. 

Oppositionen vill bidra med förslag och idéer men Alf Wesik med flera inser att oppostionen i Vimmerby inte kommer att få något gehör för sina förslag även om de är bra för Vimmerby. Det är beklämmande anser jag och behöver diskuteras mer. Hur ska vi ha det med demokratin i Vimmerby ? Behöver inte alla engagerade politiker involveras för att Vimmerby ska utvecklas? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar