tisdag 3 mars 2015

Tidsplan för den nya budgetprocessen i Vimmerby kommun

KS den 17/2 tog beslutet att följa nedanstående tidsplan och då denna inte finns med i protokollet på hemsidan http://www.vimmerby.se/PageFiles/1435/KS%202015-02-17.pdf så publicerar jag den här om någon därute är intresserad men inte orkar rekvirera dokumentet från KSF. 

Att få effekt på en budget som börjar gälla den 1januari 2016 redan under år 2015 känns spännande. För den som undrar så utgör budgetberedning i Vimmerby kommun majoritetens ordföringar samt alla förvaltningschefer i kommunen, enligt muntlig uppgift från kommunalråd Helen Nilsson idag. Tyvärr blir kopieringen lite tokig på bloggen. Sorry för det. 

Budgetdebatter i KF ska det bli i både april och september enligt kommunalrådet. Välkomna till dessa, alla medborgare!  Garanterat spänstiga debatter kommer det att bli, skulle jag gissa! Vad tror du? 

Igår fick tjänstemännen en halvtimma på sig att komma med en lista på de absolut mest nödvändiga investeringar som ska stå med i investeringsbudgeten. Tankar för reflektion, begrundande och diskussion efterfrågas av många just nu. 

Fortfarande har vi inte sett något manifest för den nya majoritetens politik för de kommande fyra åren utöver minnesanteckningarna på Högbergs blogg. Medborgarna förtjänar ett väl genomtänkt och genomarbetat program och det finns många sätt att publicera ett sådant dokument. Men viljan saknas och trovärdigheten för majoritetens politik minskar i takt med de många insändarnas mångordighet. När någon inte klarar av att vara konkret brukar det vara något som behöver döljas. Majoritetens politiska program publiceras som fragment på olika bloggar från S och M. Kommunalrådet från det största majoritetspartiet är mycket lågmäld och anonym trots att många medborgare vill ha svar och kommentarer om exemplevis ekonomistyrning och budgetarbete i kommunen. 

 ITSAM är en fråga som berör all verksamhet och där behövs ett IT-råd snarast. Vår motion om detta har remitterats till de båda kommunalråden och det är en unik händelse i Vimmerbys hantering av beredning av motioner. Aldrig tidigare har oppositionen utestängts från en beredning av en motion. Detta var den enda motionen som hanterades på det sättet på KS den 17/2. De andra remitterades för beredning till en nämnd eller en avdelning vilket involverar oppositionen i beredningen som tar över tre månader. Vi behöver ett IT-råd nu och när jag läser mina gamla blogginlägg om ITSAM med kommentarer från år 2013 så inser jag att det behovet fanns redan då och är skriande nu. Kommunalrådet delar möjligen vår uppfattning men anser att det är förvaltningschefer i kommunerna som ska utgöra alla  IT-råd i alla ITSAM-kommunerna om jag tolkar gårdagens insändare rätt. Verksamhetens folk bör utgöra rådet enligt oss. 

Vad var så unikt med den motionen så att den föranledde att kommunalråden själva på presidieberedningen föreslog KS att besluta att utse de båda kommunalråden att bereda denna motion? Var det för att den handlade om IT ? Eller var det för att den var skriven av C? 


Tidplan budget 2016                                         ID. 47020

Majoritet

1.
Budgetstart 2016, Gränsö den 29-30 januari. Majoritet och ledningsgrupp.

 

2.
Den 17 februari, beslut om tidplan budget 2016 i kommunstyrelsen.

 

3.
Den 26 februari klockan 08.00 – 12.00. Återrapportering av anpassningar inklusive konsekvensbeskrivningar.

 

4.
Den 11 mars klockan 08.00 – 12.00. Preliminär övergripande resultaträkning inklusive förslag på tre övergripande finansiella målInvesteringsbudget 2016 samt plan 2017-2018.

 

5.
Den 31 mars klockan 08.00 – 12.00. Beslut av majoriteten angående ramar för driftbudget, övergripande resultaträkning, tre finansiella mål, samt investeringsbudget.Information till oppositionen efter klockan 13.00.

 

6.
Den 31 marsMBL-information

Kommunstyrelsen

 

7.
Den 7 april klockan 08.00 – 12.00, dialog med förvaltningschefer, nämndernas presidier samt oppositionssamordnare. (Kallelse skickas den 1 april vilket innebär att underlag från majoritetens beslut den 31 mars måste lämnas till adm. avd. direkt. Förslag till beslut.)

 

8.
Den 14 april, extra kommunstyrelse. KS fastställer förslag till fördelning av ram för drift- och investeringsbudget samt övergripande resultatnivå. (Kallelse skickas den 9 april. Omedelbar justering inför kungörelse till KF). 

 

9.
Den 8 april, MBL-förhandling angående budget 2016.

 

10.
Kommunfullmäktige den 27 april. KF fastställer fördelning av ram för drift- och investeringsbudget. (Kungörelsen skickas den 15 april).

 

11.
Kommunstyrelsen den 25 augusti. KS fastställer förslag till budget 2016 inklusive nämndsplaner samt taxor och skattesats. (Kallelse skickas den 20 augusti. Handlingarna som ska skickas behöver vara klara en vecka tidigare, dvs den 13 augusti så att de kan behandlas av presidiet den 17 augusti).

 

12.
Den 7 septemberKF fastställer förslag till budget 2016 inklusive nämndsplaner samt taxor och skattesats. (Kungörelse skickas den 26 augusti vilket innebär omedelbar justering på KS den 25 augusti).

 

13.
September till december. Arbetet påbörjas för att verkställa kommunfullmäktiges fastställda budget. Effekt redan 2015 och helårseffekt under budgetåret 2016.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar