onsdag 25 mars 2015

Bloggdebatt och budgetprocess i Vimmerby

Vimmerby kommun har en officiell hemsida där det finns direktlänk till kommunalrådets privata blogg. På den bloggen har det sedan slutet av 2010 skrivits personliga kommentarer om många olika frågor och i huvudsak har det förmedlats hur Moderaterna i Vimmerby vill utveckla kommunen och hur andra partier har helt felaktiga synpunkter på olika frågor, enligt Micael Glennfalk. 

Ett kommunalråds uppdrag och viktigaste uppgift är att företräda kommunen 24-7. Ett kommunalråd ska leda kommunstyrelsens arbete och driva frågor som utvecklar Vimmerby samt ha den övergripande ekonomikontrollen över nämndernas verksamhet och hela kommunens ekonomi sammantaget. Uppsikt över nämnderna med andra ord. Ekonomisk kontroll kräver strategi och ekonomiska underlag. Socialnämnden har redan gjort en ekonomisk uppföljning för de två första månaderna iår och gjort en prognos för hela 2015. Den tyder på ett underskott på cirka 20 miljoner. Jag efterfrågade igår en liknande analys och prognos för KS eftersom KS har ansvaret för hela samhällsbyggnadsavdelningen sedan tre år tillbaka. Det kommer en sådan analys efter mars månads utgång, fick jag till svar. Kosten, städet och hela samhällsbyggnad har vi med andra ord ingen motsvarande ekonomikontroll som vi har för socialnämnden. 

Allt fokus går nu till att arbeta med majoritetens budgetförslag och på en direkt fråga om hur oppositionen ska få information om det arbetet den 31/3 klockan 13 så fick jag svaret att det får ni veta imorgon och troligen blir det skriftlig information. Ett mejl med andra ord. Inget bakgrundsmaterial utan troligen ett antal siffror med rambudgetförslag för de olika nämnderna. Hur ska oppositionen få hjälp av tjänstemännen för att ta fram ett alternativt budgetyrkande? Den frågan ställde jag till kommunchefen i fredags.  Jag ska kolla med de andra kommuncheferna inom CKS som jag ändå träffar denna vecka och höra hur man gör i andra kommuner.

 I andra kommuner har oppostionen delaktighet i budgetberedningen eller åtminstone insynsplatser. I Vimmerby är det stängda dörrar till Gränsö-gruppens möten. De har nu arbetat sedan januari och inget har läckt ut. Från och med den 31/3 kommer hela KS att ta över arbetet som budgetberedning eftersom Gränsö-gruppen vid det laget har slutfört sitt arbete. Frågan är vad som kommer att ske den 7/4 då oppositionssamordnarna i kommunen ska delta i kommunstyrelsens dialogdag om rambudgeten. Nämndspresidierna tillsammans med oppositionssamordnare ska träffa kommunstyrelsen och diskutera konsekvenser av föreslagen rambudget. Sedan ska KS ta beslut om rambudget den 14/4 som ska justeras omedelbart för att hinna skickas ut till ledamöterna i god tid innan det extra KF-sammanträdet den 4 maj. Mellan den 31/3 och den 14/4 ska oppositionen ta fram ett budgetalternativ utan hjälp från tjänstemännen, eller kommer vi att få alla underlag som vi behöver. Det är den centrala frågan. 

Hur bloggar ska direktlänkas från kommunens hemsida och vad jag tycker om det kan ni läsa om i dagens Vimmerby tidning där Jimmy Karlsson har beskrivit vad som beslutades på KS igår. 

På sittande möte fick oppositionen ett förslag från majoriteten. Förra omsdagen skickades mitt  yrkande i denna fråga in och Helen Nilsson ville inte ta upp ärendet den 24/3 eftersom hon skulle vara frånvarande på det mötet. Men majoriteten ändrade sig och skickade ut ärendet på morgonen klockan åtta till alla ledamöter och på sittande möte efter lunch när ärendet avgjordes fick oppositionen majoritetens förslag som hela majoriteten står bakom. Och som sedan klubbades av Sven Weckfors som i egenskap av äldsta ledamot fick hålla i klubban. Helen Nilsson valde SKLs kongress istället för KS och Micael Glennfalk valde att lämna mötet pga av jäv. 

Lars Johansson skickade sina tre punkter på morgonen  som C valde att stå bakom Att lämpligheten i att ha politiska bloggar på kommunens hemsida utreds. 

Vi yrkar :

att lämpligheten i att ha politiska bloggar på kommunens hemsida utreds.

att länkningen till kommunalrådets blogg tas bort från hemsidan tills utredningen är klar.

att det tas fram riktlinjer för hantering av sociala medier för förtroendevalda i Vimmerby kommun. 

Denna politiska blogg som Du just nu läser kommer inte att direktlänkas från kommunens hemsida, om någon undrar men de tre andra politikernas bloggar socialdemokratens Lennart Nygrens nya blogg, socialdemokratens Helen Nilssons nya blogg och Micael Glennfalks gamla blogg kommer att direktlänkas inom kort enligt KS beslut. Kommunchefens gamla blogg som inte är politisk på något sätt kommer också att direktlänkas enligt beslutet. Vilka politiska bloggar kommer att länkas under den nya fliken politiska bloggar? Har V , FP, KD, MP och SD några bloggande fritidspolitiker i Vimmerby som är intresserade av det erbjudandet? 

Jag anser att det är de olika partierna som ska direktlänka sina respektive politikers bloggar. Centerpartiet i Vimmerby gör så med min blogg och två andra centerpartisters bloggar. (Magnus Danlid och Eva Svensson) 
https://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/

Moderaternas hemsida har direktlänk till kommunalrådets blogg. http://moderaternaivimmerby.blogspot.se Där finns även länets bloggande moderater länkade. Magnus Gustafsson har en ett år gammal länk eftersom det är ett helt år sedan han lade upp sitt senaste blogginlägg. 

Socialdemokraterna i Vimmerby har direktlänk till Peter Högbergs blogg (mest rikspolitik) och till bloggen Min politiska sida som är Annika Högbergs blogg. (Men den bloggen är inte så politisk) http://www.socialdemokraterna.se/vimmerby

Demokratiunderskottet fortsätter tyvärr att växa i Vimmerby med den nya politiska ledningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar