måndag 30 mars 2015

Budget

Arvoden

S och M gjorde om hela arvodessystemet för förtroendevalda i december 2014 efter att de gjort upp om att leda kommunen under mandatperioden 2014-2018. 

Jag har nu räknat ut att de fasta arvodena kostar 124 000 kr mer varje månad än vad de gjorde under år 2014. Total extra kostnad är cirka en och en halv miljon kronor per år om man enbart räknar fasta arvoden. Sammanträdesarvoden tillkommer i olika stor grad men kostnaden för politiken kommer att fördyras samtidigt som färre politiker får allt större andel. Huvudparten av de fasta arvodena är nämligen riktade till majoritetens ordföranden och vice ordföranden. Flera gånger mer fast arvode till exempelvis vice ordförande i BUN och Socialnämnden. Det är Tomas Peterson respektive Marie Nicholsson som blir mycket väl belönade för sina politiska insatser under denna mandatperiod jämfört med Peter Karlsson och Curt Tyrberg som innehade de posterna 2011-2014. Socialnämndens ordförande Eva Berglund och BUNs ordförande Camilla Strid är nu Råd i Vimmerby eftersom de har huvuddelen av sin inkomst från sina förtroendeuppdrag. S och M har därmed infört fyra heltidspolitiker från att det tidigare bara varit två. (Micael Glennfalk och Helen Nilsson) 

S och M lägger nu budgetramar som ska spara minst 30 miljoner år 2015. De egna arvodena borde vara det första som värderas av väljarna. Att höja de egna arvodena med en och halv miljon årligen samtidigt som ekonomin i kommunen kräver stora neddragningar stämmer inte väl överens med de signaler som politikens ledning i Vimmerby skickar till verksamheterna. De ber personalen att spara samtidigt som de tar beslut om att belöna sig själva med stora löneökningar. Även kommunchefen som är ytterst ansvarig för kommunens operativa verksamhet har fått en löneförhöjning på 36% sedan tillträdet år 2010. Kommunchefen i Västervik har 10 000kr mindre per månad och en dubbelt så stor verksamhet att sköta. 

S och M lägger rambudget imorgon och oppositionen ska få information klockan 14. Därefter ska media informeras. 

Centerpartiet arrangerar ett möte i plenisalen den 1/4 kl. 19.00 där vi bjuder in alla som vill diskutera Vimmerbys framtid utifrån de lagda budgetramarna. Varmt välkomna! Ingen föranmälan. Vi bjuder på frukt och godis (ej kaffe) och denna inbjudan är inget aprilskämt. 

Centerpartiet tar oppositionsrollen på största allvar och driver en konkret, konstruktiv och kreativ oppositionspolitik och därför vill vi först lyssna på medborgarna innan vi lägger vårt budgetyrkande i KS den 14/4 och på KF den 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar