torsdag 4 augusti 2016

Vimmerbys klimatanpassningsarbete kan förbättras.

Kommunerna har rankats i en enkät om hur arbetet med "Klimatanpassning" utförs i respektive kommun. Vimmerby hamnar på 8 poäng och plats 110 av 190 kommuner. Hultsfred hamnar på plats 177 och Västervik på plats 22 med 25 poäng. Kinda får 9.5 poäng och plats 95.  Eksjö har inte svarat på enkäten som genomfördes mellan februari och april 2016. 

En av frågorna är om det finns ett politiskt beslut om att arbeta med klimatanpassning. Det saknas i Vimmerby samtidigt som vi tagit flera konkreta positiva beslut som att bygga ett biobränsledrivet kraftvärmeverk mm. Solceller beslutades att satsas på men det har tagits tillbaka av M och S. Vimarhem har satsat och byggt solceller på två fastigheter vilket är lovvärt och betydelsefullt. Laddstationer för elbilar har också byggts några och där finns investeringsstöd på 750000 kr som ännu inte är använt för att bygga flera laddplatser. 

Vi har en kommunekolog som vi delar med Hultsfreds kommun och som bland annat arbetar med dessa frågor. Arvid Lindbladheter han och arbetar mycket engagerat med dessa frågor.

Det finns som alltid mer att göra för att klimatanpassa kommunen och samverkan med föreningsliv och näringsliv är viktigt nu. En hel del behöver strategisk planering, samordning och långsiktigt perspektiv. 

Många bäckar små...

Att försöka samordna ishockeyklubbarnas behov av isträning borde göras till nästa år. Jag fick nämligen veta att det spolades is cirka en vecka innan behovet av is fanns och det kostar cirka 40 000kr i bara elkostnad per vecka. Borde det inte kunna gå att hyra in sig i Västervik eller Oskarshamn under de första veckorna då man behöver isträning. Att göra is när det är bevattningsförbud och risk för vattenbrist och 25 grader varmt känns inte klimatsmart för mig i alla fall. Men självklart har jag förståelse för att seniorlaget måste få möjlighet att träna på is i ett antal veckor innan serien drar igång. Har kontakter med grannklubbarna någonsin tagits för att samordna isträning? Dags för det av flera skäl tycker jag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar