lördag 13 augusti 2016

Vimmerby fiber

Vimmerby kommun har satsat många skattekronor på fiberinfrastruktur men är brunfärgat på bredbandskartan vilket innebär en täckning på 10-40% av hushållen. Våra grannkommuner utom Kinda har alla gul färg dvs de har en anslutning till fiber på mellan 40 och 55 % samtidigt som de har satsat färre skattekronor. DN beskriver läget för bredbandsutbyggnaden idag. http://dagens.dn.se/#pages/15227/a/14

Orsakerna till grannkommunernas (Västervik, Hultsfred, Oskarshamn) större utbyggnad är enligt min bild att de haft ett bättre samarbete med marknaden som investerat mer i dessa kommuner i kombination med en mycket bättre kommunal strategi för bredbandsutbyggnaden. 

På måndag ska vi diskutera hur vi ska fortsätta bredbandsutbyggnaden och det ska bli spännande att lyssna på M och S och hur de vill fortsätta. Peter Högberg och Tomas Peterson ska presentera resultatet av det uppdrag som KS gav dem i oktober nämligen att utvärdera och föreslå en plan för fortsättningen. ITSAM har hjälpt till med detta arbete och Erik Paulsson har fått delta i några av gruppens möten. Frågan är nu hur vi i Vimmerby kommun går vidare med bredbandsutbyggnaden. Vem ska göra vad i fortsättningen? Ska vi bygga samarbete med marknaden nu, fem i tolv? 

Hur ska ITSAM ingå i arbetet i fortsättningen. Kinda kommun har nyligen sjösatt en stor satsning på utbyggnad. 

Hur ska M och S göra? Hur vill de samverka med oppositionen i denna fråga som inte bör vara partipolitisk enligt mig. Det är en av framtidens viktigaste frågor för vår kommun. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar