tisdag 2 januari 2018

Island går före

Länder som går före inspirerar, tycker jag. Island har nu infört en lag för företag och myndigheter med fler än 25 anställda att införa lika lön för kvinnor och män med samma arbetsuppgifter https://www.svt.se/nyheter/utrikes/island-forst-med-lag-om-lika-lon-for-kvinnor-och-man. Om inte så får företaget böter. Kvinnor på Island har mellan 14 och 16 % lägre löner än männen. Det ska bli mycket spännande att följa löneutvecklingen på Island med denna nya lagstiftning. I Sverige har kvinnor 88% av männens lön dvs 12 % löneskillnad.

Jag minns tydligt hur snabbt många länder införde rökförbud i offentliga lokaler när ett land börjat. Irland och Nya Zeeland (2004) var två länder som var tidiga med den lagen och nu är det mer regel än undantag i Europa att rökning sker inomhus. Denna förändring var möjlig på bara några år vilket var något som många ansåg var omöjligt. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rökförbud 2006 införde Sverige detta förbud.

Politik är ibland det omöjligas konst. Det ger hopp, tycker jag när man ibland misströstar kring om det verkligen går att göra skillnad genom lagstiftning. Därför lockas jag av att kampanja till Sveriges Riksdag för att få möjlighet att göra skillnad genom lagstiftning och via motioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar