torsdag 4 januari 2018

Matsvinnet måste minska för klimatets skull.

Brygghuset och SMAK by Simon säljer överbliven mat till rabatterat pris från dagens luncher för att minska matsvinnet. Det tycker jag är bra.

Kommunens matbutiker kanske också kan göra mer för att minska matsvinnet. Jag läser om Matsmart som räddat tonvis med mat. Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta och utgående varor till rabatterade priser. https://www.matsmart.se/sa-funkar-det

I matsalarna i Vimmerby kan man propagera för : ”Take as much as you like but ett as much as you take”. Så stod det ovanför buffen på restauranger och pubar i Australien så när jag började arbeta på Vimarskolan så gjorde vi skyltar i matsalen med denna text på svenska och engelska. ”Ta så mycket du vill, men ät det du tar.”

Kostenheten mäter matsvinnet och visar på en skylt vad resultatet av mätningen blev. Det kan också öka medvetandet om matsvinnet och hur onödigt det är att slänga mat.

Nu blir det visserligen biogas av det organiska avfallet i Vimmerby kommun med det nya avfallssystemet men ätlig mat bör inte hamna i matavfallet alls. Klimatsmartare att äta upp den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar