måndag 14 november 2016

109 år idag sedan Astrid Lindgren föddes i Vimmerby

Minns hennes hundraårsdag som firades stort , cirka tre år efter hennes död och den storslagna begravningen i Stockholm. En stilla urnsättning med familjen blev det sedan på Vimmerby kyrkogård. En grav som sedan har besökts av tusentals beundrare.

Vimmerby minns vördnandsfullt bygdens stora författarinna som genom livet ofta återvände till sin hemstad och också engagerade sig i olika lokala frågor. Kohagen vid Näs räddades av Bengt Johansson på inrådan av Astrid. Näktergalen likaså. 

En stark och beundransvärd författare ska firas ikväll på Näs och idag kommer den nya boken av Jens Andersen ut. Den om brevväxlingen mellan två medelålders kvinnor på 50-talet. En änka i Stockholm och en ensam konsertsångerska i Berlin skrev kärleksfulla brev till varandra under efterkrigstiden. Läste några av breven i DN igår. http://www.dn.se/kultur-noje/nu-publiceras-de-okanda-karleksbreven-till-astrid-lindgren/

Ska definitivt läsa denna bok då Jens Andersens första bok om Astrid Lindgren sträcklästes på jullovet förra året. Fick den av mina barn i julklapp. Den är riktigt bra och säkerligen är nummer två lika välskriven och intressant för en person som är mycket intresserad av Astrid Lindgrens liv och person. 

RIP Astrid Lindgren. 

Nästa år är det 110 år sedan födelsen vilket bör uppmärksammas av Vimmerby kommun på olika sätt. 

Svenska dagbladet skriver om 100-årsfirandet och där deltog min son som då var elevrådets ordförande på Vimarskolan. De fick stämningsfullt lägga varsin krans på en snöig kyrkogård.
http://www.svd.se/astrid-lindgren-100-ar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar