fredag 28 februari 2014
När ska Vimmerby införa nya pensioner för politiker?
Helena Sjöholm rekryteras som politiker i Västervik
Ungdomspedagog Anja hälsas välkommen till Vimmerby!
Långtarmen i Dalsjö blir sjö igen!
– Vi som bor här i området ser fram mot att få sätta igång, säger Birger Andersson.
Han bor i Dalsjö vid delvis torrlagda sjön Långtarmen, som ligger precis i gränsen mellan Västervik och Vimmerby kommuner.
Det var Birger Andersson som tog initiativ till att försöka återställa området som det såg ut före början av 1900-talet. Då dikades sjön ut och torrlades för att skapa mer åkermark till lantbrukarna. Men genom åren har dikningen slutat fungera med följd att området sakta men säkert håller på att försumpas.
– Glädjande nog tror vi att kostnaden inte blir så hög som vi räknade med i början, säger Birger Andersson. Hela projektet är bra för fågellivet och djurlivet i stort här i området. Vi ska bygga två utsiktstorn för de som vill studera fågellivet, säger Birger.
När arbetena är klara blir Långtarmen södra Sveriges största våtmarksområde, en fyra km lång sjö med en vattenspegel på ca 54 ha.
Kommunens ekonomi mm.
Jag är också orolig för vissa chefers attityder till sin personal i Vimmerby. Gott ledarskap innebär att man inte kränker personal som driver egen linje utan att man tillrättavisar på ett schysst sätt, tycker jag. Jag hör skräckexempel från medborgare som berättar hur vissa möten mellan chefer och personal går till i kommunen. Det söndrar och drabbar i slutänden den som ska ges service och en bra leverans från kommunens personal.
Min motion om den goda arbetsplatsen känns mycket aktuell och det viktiga arbetet som nu leds av personalchef Monica Bergh eftersom motionen är bifallen av fullmäktige. Monica Bergh ska ta fram en handlingsplan för hurVimmerby kommun ska bli en attraktivare arbetsgivare med bra löneförmåner med till exempel friskvårdsbidrag men även karriärmöjligheter för alla anställda.
Jag vet att det skapats arbetsgrupper som tagit fram förslag på förbättringsåtgärder för att Vimmerby ska förstärka sina positioner som arbetsgivare. Konkurrens om bra arbetskraft när alla 40-talister ska ersättas kommer nämligen att hårdna och då gäller det att Vimmerby kommun har stärkt sina positioner tycker jag. Ska bli spännande att läsa handlingsplanen som jag hoppas att KF får chansen att anta. Även jämställdhetsplanen bör KF snarast anta och den ska enligt kommunchefen heta Lika möjligheter och rättigheter i Vimmerby kommun eller något liknande och som kommunen är skyldig enligt lagen att ha men som just nu inte finns uppdaterad. Men det finns en partssammansatt grupp som jobbar med en sådan plan. Personligen har jag tagit initiativ till att politiken över partigränserna ska skriva en motion för att få ytterligare fokus på jämställdhetsarbetet. S, V, M och C har träffats om detta. Ska bli spännande att se vad vi kommer fram till och hur vi ska jobba vidare med jämställdhetsfrågan inom politiken.
Tillsammans får vi Vimmerby att växa. Det finn så mycket att göra och fokus ska vara förbätringar utifrån ett medborgarperspektiv, tycker jag. Spela gärna in DINA synpunkter som kommentarer här, mejl eller telefonsamtal.
Nu får det vara slut med thailändsk kyckling och polsk köttfärs, tycker jag.
"På vårt avtal har vi 12 kyckling sorter, 8 är av svenskt ursprung, 1 Dansk och 3 thailändska. Thailändsk kyckling har förekommit enstaka gånger tidigare men nu försöker vi undvika att köpa in den sorten.
Blandfärs och nötfärs har vi lagt in nya produkter som är svenska de vi hade tidigare polska (inte tyska) var vi inte nöjda med kvalitén.
Håkans glada grisar sålde vid ett tillfälle till Västerviks kommun vid en tema dag. Vi har också vid ett tillfälle köpt in viltkött från Totebogård. Vi har inskrivet i vårt avtal att vid enstaka tillfällen får göra detta. Vi sådana tillfällen kan vi också köpa av Håkan."
Bra om det kommer att satsas på temaveckor med fläsk från Håkans glada grisar. Det välkomnar centerpartiet varmt.
Flexibilitet efterfrågas ännu mer. Om den svenska kycklingen är slut så kan man kanske ändra matsedeln och köpa svensk gris den veckan, då det nämligen är en riktigt svår period för Sveriges grisböder just nu och de kan behöva allt stöd som de kan få.
Nästa upphandling innebär ännu större möjlighet att köpa närproducerat då man får lägga in miljö- och kvalitetskrav i upphandlingen enligt ett EU-beslut i december som Kent Johansson varit med om att förhandla fram. Läs mer om det på nätet.
Nu får det helt enkelt vara slut med thailändsk kyckling och polsk köttfärs , tycker jag. Satsning på närproducerat bör prioriteras men tyvärr har vi tre år kvar av vårt innevarande nyligen beslutade matavtal. Då måste vi följa upp och göra bästa möjliga inköp med nuvarande avtal.
Avslutningsvis så påstods det i en insändare i Vimmerby tidning att det saknats ekologiska produkter under Centerpartiets ledning av Vimmerby kommun. Detta är helt felaktigt. Det var under Bo Svenssons ledning av Teknik och servicenämnden som det började köpas ekologisk mat och andelen ökades kontinuerligt. Minst 10% ekologiskt fanns år 2010, så det så.
En annan felaktighet är att moderaterna varit emot kylmatssystemets införande. Det var Moderaterna som drev på och ville införa kylmaten långt tidigare än vad som blev verklighet och Leif Larsson som var kommunalråd höll undan och försökte på olika sätt skjuta upp en oundvilkig förändring av matorganisationen i Vimmerby pga av att regelverket inte tillät transporter av varm mat med taxibilar. Slutligen infördes kylmaten på förslag från Tomas Peterson med flera och då förslog Leif Larsson ett referensobjekt med egen tillagning i Tuna, så det var Centerpartiet som initierade att Tuna fick en egen modell med lokal tillagning.
Ett enigt fullmäktige tog ett beslut om att införa kylmaten och det var Moderaterna som drev frågan starkast på den tiden. Rätt ska vara rätt. Magnus Gustafson reserverade sig mot beslutet som enda moderat ledamot men alla andra moderater var för med Tomas Peterson som drivande för att införa kylmaten.
Finasminister Anders Borg har nu som grädde på moset sagt till tidningen LAND att svenskt industrijordbruk inte kommer att klara den internationella konkurrensen och att han tycker att det är toppen att importera billig mat från andra länder till det offentliga köket.
torsdag 27 februari 2014
Jämställdhet
2. Per Åke Svensson
3. Anna Svensson
4. Peter Karlsson
5. Curt Tyrberg
6. Marcus Jonmyren
7. Lars Nilsson
8. Lisbeth Karlsson
9. Bo Svensson
10. Rein Soovik
11. Ulf Svensson
12. Eva Svensson
13. Birger Andersson, Locknevi
14. Birger Andersson, Vimmerby
15. Marita Lindström
16. Kenneth Karlsson
17. Krister Bergqvist
18. Erik Paulsson
19. Kerstin Andersson
20. Christoffer Cederstrand
21. Anna Karin Cederstrand- Karlsson
22. Magnus Danlid
23. Åsa Johansson
24. Mats Nyström
25. Susanne Linder
26. Harry Carlsson
Bredband på landsbygden
Internetanvändningen är lägre på landsbygden än i staden, trots att landsbygden borde ligga i täten, skriver Christel Gustafsson, Jordbruksverket.
Häromveckan lanserade tänkaren Teo Härén begreppet peak city. Grundat i tanken att morgondagens it-teknik kommer att göra alltmer av verksamheter platsobundna. Och när de blir det, behöver vi inte välja att bo nära shopping, jobb eller möten. Då kan vi lättare välja att bo där vi anser att livet är gott. Mycket av det som varit stadens fördel kan it-tekniken minska betydelsen av.
Internet suddar ut avstånd. Jag kan sitta utanför Alvesta och vara precis lika tillgänglig som någon i New York, Köpenhamn eller Växjö. Jag kan handla böcker i en bokhandel i London. Utbildning, kirurgi och konferenser är möjliga på distans.
Platsbundenhet är en viktig del i att förklara samhällsutvecklingen hittills. I bondesamhället fanns koppling till var den goda jorden fanns. Industrisamhället gjorde att råvaruorter blev vinnare. I service- och konsumtionssamhället är närheten till marknaden, staden, avgörande. När betydelsen av plats minskar ger det möjlighet till något nytt. En ny vändning i samhällsutvecklingen.
Samtidigt – vad händer med de landsändar eller de invånare som inte använder den nya tekniken? Hoppa på tåget och du är med! Internetanvändningen är i dag lägre på landsbygden än i staden. Trots att den teoretiska tillgängligheten egentligen är god. Endast 500 hushåll i Sverige saknar i dag någon form av antingen trådbunden eller trådlös uppkopplingsmöjlighet med minst 1 Mbit/s hastighet.
Kvaliteten på uppkopplingen är generellt sämre på landsbygden. Endast en femtedel av landsbygdsbor har tillgång till fiberkabel. Adsl funkar bra för att betala räkningar men kanske inte för att skicka röntgenbilder. Kvalitetsfrågan kan säkert vara en del av förklaringen till den lägre användningen. Den folkrörelse i form av bredbandsbyalag som nu växer fram handlar om att få bredband med god prestanda. Även där inte marknaden i dag ser en tillräcklig lönsamhet.
Jag minns barnprogrammet Från A till Ö. Ugglan Helge på taket och Birgitta Andersson i rollen som Hedvig. Hedvig umgås med sin syster genom att prata med henne, i realtid, på tv. Det var en fantastisk fantasi när jag var liten. Nu är det verkligt. Att som Hedvig sitta i sin stuga i skogen och ha ett verkligt möte med någon annan, i en annan del av världen, är allmängods. Platsens betydelse, eller ”obetydelse” med den nya tekniken, öppnar helt nya möjligheter för landsbygden. Hur de ser ut vet vi inte.
Att internet förändrar villkoren för samhällsutveckling och betydelsen av plats kan vi dock vara säkra på. Och, det handlar inte om att göra samma saker som i staden, fast på distans. Utan att faktiskt se möjligheterna att kunna göra något nytt, med de resurser landsbygden har. När det gäller internetanvändning borde därför inte landsbygden ha ambitionen att komma i kapp. Ambitionen borde vara att ligga först.
Christel Gustafsson
landsbygdsstrateg
Jordbruksverket
onsdag 26 februari 2014
Vår turistchef skriver krönika om landsbygden och den är så bra, tycker jag.
Kretsårsmöte med C ikväll
Närodlad politik
tisdag 25 februari 2014
Solelens versus vindkraftselens investeringsnivåer.
Investeringskostnaden är ointressant, man måste ta med alla kostnader under hela livslängden. Det är därför kostnaden per producerad kWh under hela livslängden man ska jämföra. Under fliken Kostnad solel finner du produktionskostnaden för solel. Lägg märke till att den framräknade produktionskostnaden är en fast kostnad under hela livslängden. Om man ska räkna på lönsamheten måste man därför veta utvecklingen av den rörliga elkostnaden under hela livslängden för solcellerna, som jag brukar anta till 30 år. Det är omöjligt att veta det rörliga elprisets utveckling under så lång tid, man får göra olika scenarior.
När det gäller vindkraft får någon annan svara på det. Förmodligen är det väl som med solel att beroende på vem man frågor får man olika svar, och det skiljer dessutom mellan landbaserad och havsbaserad vindkraft. Det viktiga är att man vet hur man räknat. Framgår det inte hur man räknat är uppgifterna inte så mycket värda eftersom det är så pass många antaganden man måste göra för att komma fram till en produktionskostnad per kWh och beroende på vilka antaganden man gör kan man komma till vitt skilda resultat. Tittar man på sidan om produktionskostnaden för solel finns alla antaganden där vad gäller solel.
Mer kommentarer finns.
Vimmerby bredband, hemsidesproblem?
Kommunfullmäktige igår
måndag 24 februari 2014
Yxerns framtid?
söndag 23 februari 2014
Vindkraft i Vennebjörke eller inte? Det är frågan!
lördag 22 februari 2014
Vårkänslor
5220000 kronor i minskade skatteintäkter
fredag 21 februari 2014
Valplattform 2014
En hel veckas Vimmerby tidningar att läsa ifatt
torsdag 20 februari 2014
Från Södra vi kommer han!
Närodlad politik och chans till närproducerad offentlig mat
Vi var säkert många matintresserade som upplevde framtidstro för några veckor sedan när EUs beslut om att krav, djurskydd och miljö kan vägas in vid upphandlingar. Som det är med dagens regler så är det det billigaste budet som vinner upphandling inom offentlig sektor, vilket många gånger innebär långa transporter för maten och att små företagare i länet inte får samma möjlighet att konkurrera trots kvalitét och närhet. Äntligen kan vi i Vimmerby använda oss av lokalproducerad mat på skolor och i omsorgen. Det ger oss framtidstro.
Beslutet gynnar i första hand våra barn och äldre som kan få en bättre mat, men även våra lokala mathantverkare och matproducenter som får flera möjligheter att vinna anbud inom offentlig upphandling.
Enligt kommunlagen måste varje kommun göra offentliga upphandlingar där det billigaste alternativet, och inte alltid det bästa, är det som vinner vid matinköpet för kommunen. Små företagare som arbetar med matproduktion kan (idag) inte konkurrera med större företag om både pris och utbud så upphandlingarna vinns allt som oftast av stora kedjor från storstadsregioner. Våra prisade matproducenter i länet står sig slätt med dagens regler, men kommer att få det betydligt lättare i och med att de nya reglerna från EU träder i kraft även här hemma i Sverige inom en snar framtid.
Med de nya reglerna skulle tex. Göte på äldreboendet kunna få korv på smörgåsen från Håkans glada grisar eller så skulle barnen i Frödinge skola kunna få potatis från Axelssons i Aby och skinkstek från Håkan.
Centerpartiet har sedan 2010 drivit frågan om säker och trygg mat för hela landet. Under åren 2010-2013 avsattes 160 miljoner kronor inom Landsbygdsprogrammet för att göra Sverige till det nya matlandet. Sverige har bland de starkaste kraven på djurskydd i Europa. Vi har anledning att vara stolta över ett jordbruk som brukar utan att förbruka jordens resurser, där djur behandlas rätt.
Genom att ta makten över maten i offentlig sektor går det att skapa bättre förutsättningar för närproducerad mat och för bättre matkvalitet i skola och omsorg, som skapar förutsättningar för god folkhälsa. Det är en dubbel vinst. Dels för miljön när grönsaker inte behöver skeppas jorden runt och åka genom landet på lastbilar. Dels för den svenska landsbygden, där vi kan bevara både öppna landskap och jobb.
Vi vill ge våra barn och äldre i länet bra mat som vi känner oss trygga med. Vi vill att våra lokala matproducenter får större möjligheter att konkurrera i upphandlingar. Pris och kvalitét måste värderas likvärdigt.
onsdag 19 februari 2014
Befolkningssiffror för år 2013
Födda 2013 140 barn jämfört med 165 2012 då vi hade ett ovanligt födelseöverskott på 11. 2013 blev födelseöverskottet negativt - 27.
Hultsfred ökade 85 2013 och Västervik minskade 25. Länet ökade 325. Det var bara Borgholm som tappade mer än vi -149. Sju kommuner av tolv ökade i Kalmar län.
Den fria debatten i en demokrati
tisdag 18 februari 2014
Ny räddningschef i Vimmerby
Centerpartiet värvar ungdomar i Vimmerby
måndag 17 februari 2014
Centerpartiet i Vimmerby
söndag 16 februari 2014
Robbin Ask levererar Vimmerbybilder på Facebook
Demokratiutveckling i Vimmerby
lördag 15 februari 2014
Det våras för landsbygden i Vimmerby!
fredag 14 februari 2014
Websändningar av KF
VIMMERBY KOMMUN
Kommunfullmäktige
KF § 118
Dnr 366/2009
SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum 1(6) 2010-06-21
Kod 105
Skola i världsklass vill jag ha i Vimmerby
Trygghetsboendedebatten och att Tomas Holgersson förtjänar en ursäkt.
Kvinnor i kommunala bolagsstyrelser i länet är få.
På spåret!
torsdag 13 februari 2014
Wesiks ledare om landsbygdspolitik
Vimmerby kommuns ekonomi
PS. Läs om gapet mellan välfärdens kostnader och kommunernas skatteintäkter på sidan 18-19, mittuppslaget i dagens nummer av Dagens Samhälle. Intressant! DS
onsdag 12 februari 2014
Vimmerby bredbands hemsida är publicerad nu
Viktig föreläsning i Vimmerby om genusperspektivet
http://www3.weforum.org/docs/WEF_GenderGap_Report_2013.pdf
Makt att forma samhället och sitt eget liv – nya mål i jämställdhetspolitiken
|
http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/07/46/bc381acc.pdf
Ett annat skäl är att många starka kvinnor drivit jämställdhetsfrågan i samhället: Astrid Lindgren, Ellen Key, Alva Myrdal, Karin Söder är några förebilder som jag vill nämna i detta sammanhanget men ge mig gärna fler namn i en kommentar till detta blogginlägg.
Vimmerbys jämställdshetsplan som kan läsas här på nätet
http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/j%C3%A4mst%C3%A4lldhetsplan_vimmerby_kommun_2006_2007_120618.pdf
antogs av fullmäktige år 2006 och bygger på den första av dessa två propositioner. Jag anser att den är i stort behov av uppdatering då den beskriver jämställdhetsarbetet utifrån en organisation som inte längre existerar och räknar upp ansvariga medarbetare som inte längre arbetar i kommunen. Enligt Gertrud Åström ska en jämställdhetsplan uppdateras årligen så nu bör alliansstyrer agera snabbt och uppdatera denna före valet 2014 anser jag. Allt annat vore pinsamt för oss alla.
Slutligen hittade jag en skrivelse från statsministern och dåvarande jämställdshetsministern till riksdagen om jämställdhetspolitiken 2011-2014. Läs den här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Jamstalldhetspolitikens-inrikt_GZ033/?text=true
tisdag 11 februari 2014
Västerviks fiberutbyggnad
Den som är satt i skuld är inte fri!
Alf Wesik har i sin ledare för några vekor sedan efterlyst mer försiktighet vad gäller kommunens investeringstakt. Nu läser jag att det ska byggas konstgräsplan vid AL-skolan och att de gläds åt att investeringsbudgeten för Vimmerby kommun prioriterar denna satsning. Återkommer om det förslaget sist i detta blogginlägg.
Kraftvärmeverk,äldreboende, två indutriområden och ett framtungt fiberbyggprojekt på ett och samma år gör mig fundersam och jag inser att jag personligen genom att ha varit KS-ledamot fram tills nu har varit delaktig i alla dessa beslut, även om jag föreslagit etappvis utbyggnad av Krönsmon och en annan mer kostnadseffektiv och marknadsorienterad strategi för att bygga ut fibernätet i Vimmerby.
Jag kliver nu av KS och kandiderar till kommunalråd som Vimmerby tidning hade på sin löpsedel i fredags. Ett av skälen är den nuvarande ekonomiska situatioen i kommunen. Prognoser visar att flera nämnder inte kommer att hålla sin budget inkluderat KS och det finns alltför få förslag från KS om hur man ska komma tillrätta med ekonomin.
Jag föreslår en uppföljning av fiberinvesteringen i KF vilket enligt KF-beslut ska ske en gång i halvåret och nu har projektet varit igång minst 8 månader. Allt för att på ett smart sätt gå från etapp ett till etapp två.
Jag föreslår även att komunen ska avstå från att investera 700 000 kronor i en LANDSBYGDS-ÖP och istället försöka verkställa det landsbygdspolitiska handlingsprogram som landsbygdsberedningen lägger fram i KF i mars och som sedan ska remittas, beredas av KS och antas av KF före sommaren. Där har vi budgeterat 100000 kr för framtagandet av programmet och det behöver kompletteras med verkstad och inte mer planering av landsbygdens utveckling, tycker jag. Kommer en motion som sagt i februari med ett konkret förslag.
Jag föreslår också snabb rekrytering av hyresgäster på Krönsmon och Östra Ceos för att det ska börja rulla in intäkter till denna stora investering och utveckling av näringslivet i Vimmerby.
Jag föreslår återhållsamhet vad gäller drift och nya investeringar. Konstgräsplan vid AL-skolan bör diskuteras då den nya ÖP för tätorten föreslår byggande av en ny skola om tio-tjugo år vid Nybble. Då tycker jag att man ska göra om AL-skolan till exempelvis trygghetsboende. Vad ska vi då ha en konstgräsplan till där men den kanske kan byggas enligt den investeringsbudget som fullmäktige antagit på ett sätt som gör att den går att flytta till den nya skolan vid Nybble,Vad tycker ni om det förslaget?
Svar till Leif Carlsson och motion om praktisk landbygdsutveckling i februari
Jag uppfattar att det nu är många olika partier i Vimmerby som vill värna landsbygden och det gläder mig då Centerpartiet kommer att lägga en motion om konkret och praktisk landsbygdsutveckling i fullmäktige i februari. Det kanske finns chans att den motionen får gehör i KS som nu har fått uppdragte att besluta om hur motioner ska prioriteras efter att min motion om snabbare motionshantering bifölls. Om KS gillar vår landsbygdsmotion så kan den hanteras och förverkligas snabbt. Det vore toppen för landsbygden, tror jag. Jag har nämligen hittat pengar i vår budget till en landbygdssatning som heter duga.
Ska bli spännande att se hur Vimmerby kommunstyrelse kommer att ta emot mitt och Centerpartiets förslag till konkret och praktisk landbygdsutveckling.
måndag 10 februari 2014
Nämndsarbete
Valkampanj startar nu för Centerpartiet i Vimmerby
söndag 9 februari 2014
Centerpartiets problem enligt en lantbrukare i Uppland
