fredag 28 februari 2014

Nu får det vara slut med thailändsk kyckling och polsk köttfärs, tycker jag.

Detta svar fick jag av en av kommunens tjänstemän när jag frågade om svensk och närodlad mat och om ryktet om thailändsk kyckling och tysk köttfärs av dålig kvalite var sann.

"På vårt avtal har vi 12 kyckling sorter, 8 är av svenskt ursprung, 1 Dansk och 3 thailändska. Thailändsk kyckling har förekommit enstaka gånger tidigare men nu försöker vi undvika att köpa in den sorten.
Blandfärs och nötfärs har vi lagt in nya produkter som är svenska de vi hade tidigare polska (inte tyska) var vi inte nöjda med kvalitén.
Håkans glada grisar sålde vid ett tillfälle till Västerviks kommun vid en tema dag. Vi har också vid ett tillfälle köpt in viltkött från Totebogård. Vi har inskrivet i vårt avtal att vid enstaka tillfällen får göra detta. Vi sådana tillfällen kan vi också köpa av Håkan."

Bra om det kommer att satsas på temaveckor med fläsk från Håkans glada grisar. Det välkomnar centerpartiet varmt.

Flexibilitet efterfrågas ännu mer. Om den svenska kycklingen är slut så kan man kanske ändra matsedeln och köpa svensk gris den veckan, då det nämligen är en riktigt svår period för Sveriges grisböder just nu och de kan behöva allt stöd som de kan få.

Nästa upphandling innebär ännu större möjlighet att köpa närproducerat då man får lägga in miljö- och kvalitetskrav i upphandlingen enligt ett EU-beslut i december som Kent Johansson varit med om att förhandla fram. Läs mer om det på nätet.

Nu får det helt enkelt vara slut med thailändsk kyckling och polsk köttfärs , tycker jag. Satsning på närproducerat bör prioriteras men tyvärr har vi tre år kvar av vårt innevarande nyligen beslutade matavtal. Då måste vi följa upp och göra bästa möjliga inköp med nuvarande avtal.

Avslutningsvis så påstods det i en insändare i Vimmerby tidning att det saknats ekologiska produkter under Centerpartiets ledning av Vimmerby kommun. Detta är helt felaktigt. Det var under Bo Svenssons ledning av Teknik och servicenämnden som det började köpas ekologisk mat och andelen ökades kontinuerligt. Minst 10% ekologiskt fanns år 2010, så det så.

En annan felaktighet är att moderaterna varit emot kylmatssystemets införande. Det var Moderaterna som drev på och ville införa kylmaten långt tidigare än vad som blev verklighet och Leif Larsson som var kommunalråd höll undan och försökte på olika sätt skjuta upp en oundvilkig förändring av matorganisationen i Vimmerby pga av att regelverket inte tillät transporter av varm mat med taxibilar. Slutligen infördes kylmaten på förslag från Tomas Peterson med flera och då förslog Leif Larsson ett referensobjekt med egen tillagning i Tuna, så det var Centerpartiet som initierade att Tuna fick en egen modell med lokal tillagning.

Ett enigt fullmäktige tog ett beslut om att införa kylmaten och det var Moderaterna som drev frågan starkast på den tiden. Rätt ska vara rätt. Magnus Gustafson reserverade sig mot beslutet som enda moderat ledamot men alla andra moderater var för med Tomas Peterson som drivande för att införa kylmaten.

Finasminister Anders Borg har nu som grädde på moset sagt till tidningen LAND att svenskt industrijordbruk inte kommer att klara den internationella konkurrensen och att han tycker att det är toppen att importera billig mat från andra länder till det offentliga köket.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar