Internetanvändningen är lägre på landsbygden än i staden, trots att landsbygden borde ligga i täten, skriver Christel Gustafsson, Jordbruksverket.
Häromveckan lanserade tänkaren Teo Härén begreppet peak city. Grundat i tanken att morgondagens it-teknik kommer att göra alltmer av verksamheter platsobundna. Och när de blir det, behöver vi inte välja att bo nära shopping, jobb eller möten. Då kan vi lättare välja att bo där vi anser att livet är gott. Mycket av det som varit stadens fördel kan it-tekniken minska betydelsen av.
Internet suddar ut avstånd. Jag kan sitta utanför Alvesta och vara precis lika tillgänglig som någon i New York, Köpenhamn eller Växjö. Jag kan handla böcker i en bokhandel i London. Utbildning, kirurgi och konferenser är möjliga på distans.
Platsbundenhet är en viktig del i att förklara samhällsutvecklingen hittills. I bondesamhället fanns koppling till var den goda jorden fanns. Industrisamhället gjorde att råvaruorter blev vinnare. I service- och konsumtionssamhället är närheten till marknaden, staden, avgörande. När betydelsen av plats minskar ger det möjlighet till något nytt. En ny vändning i samhällsutvecklingen.
Samtidigt – vad händer med de landsändar eller de invånare som inte använder den nya tekniken? Hoppa på tåget och du är med! Internetanvändningen är i dag lägre på landsbygden än i staden. Trots att den teoretiska tillgängligheten egentligen är god. Endast 500 hushåll i Sverige saknar i dag någon form av antingen trådbunden eller trådlös uppkopplingsmöjlighet med minst 1 Mbit/s hastighet.
Kvaliteten på uppkopplingen är generellt sämre på landsbygden. Endast en femtedel av landsbygdsbor har tillgång till fiberkabel. Adsl funkar bra för att betala räkningar men kanske inte för att skicka röntgenbilder. Kvalitetsfrågan kan säkert vara en del av förklaringen till den lägre användningen. Den folkrörelse i form av bredbandsbyalag som nu växer fram handlar om att få bredband med god prestanda. Även där inte marknaden i dag ser en tillräcklig lönsamhet.
Jag minns barnprogrammet Från A till Ö. Ugglan Helge på taket och Birgitta Andersson i rollen som Hedvig. Hedvig umgås med sin syster genom att prata med henne, i realtid, på tv. Det var en fantastisk fantasi när jag var liten. Nu är det verkligt. Att som Hedvig sitta i sin stuga i skogen och ha ett verkligt möte med någon annan, i en annan del av världen, är allmängods. Platsens betydelse, eller ”obetydelse” med den nya tekniken, öppnar helt nya möjligheter för landsbygden. Hur de ser ut vet vi inte.
Att internet förändrar villkoren för samhällsutveckling och betydelsen av plats kan vi dock vara säkra på. Och, det handlar inte om att göra samma saker som i staden, fast på distans. Utan att faktiskt se möjligheterna att kunna göra något nytt, med de resurser landsbygden har. När det gäller internetanvändning borde därför inte landsbygden ha ambitionen att komma i kapp. Ambitionen borde vara att ligga först.
Christel Gustafsson
landsbygdsstrateg
Jordbruksverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar