onsdag 12 februari 2014

Viktig föreläsning i Vimmerby om genusperspektivet

Gertrud Åström som är expert på genusperspektivet och jämställdhet var i Vimmerby och föreläste för en fullsatt plenisal igår. Det var Folkhälsopolitiskt forum som bjudit in henne och en stor andel av Vimmerby kommuns chefer och politiker fanns på plats. Vi fick en lektion om jämställdshetsarbetets historia och Gertrud berättade att det finns ett index som visar hur jämställt ett land är. Indexet bygger på fyra faktorer nämligen, makt och inflytande, utbildning, ekonomi och folkhälsa. Sverige är fjärde mest jämställda landet i världen efter Island, Finland och Norge enligt Gendergap report 2013 som görs av FN-organet World Economic Forum varje år och som ni kan läsas här:

http://www3.weforum.org/docs/WEF_GenderGap_Report_2013.pdf

Gertrud berättade att det finns flera skäl till att de nordiska länderna utmärker sig som de mest jämställda i världen. Ett är politiken som fastslagit att detta är en viktig fråga. Carl Bildt och Bengt Wersterberg tog fram det första nationella politiska dokumentet redan 1994 i form av en proposition om jämställdhet. Nästa beslut i riksdagen om jämställdhet togs efter en proposition av Jens Orback och Göran Persson år 2005-2006.


Makt att forma samhället och sitt eget liv – nya mål i jämställdhetspolitiken


http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/07/46/bc381acc.pdf


Ett annat skäl är att många starka kvinnor drivit jämställdhetsfrågan i samhället: Astrid Lindgren, Ellen Key, Alva Myrdal, Karin Söder är några förebilder som jag vill nämna i detta sammanhanget men ge mig gärna fler namn i en kommentar till detta blogginlägg.

Vimmerbys jämställdshetsplan som kan läsas här på nätet

http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/j%C3%A4mst%C3%A4lldhetsplan_vimmerby_kommun_2006_2007_120618.pdf

antogs av fullmäktige år 2006 och bygger på den första av dessa två propositioner. Jag anser att den är i stort behov av uppdatering då den beskriver jämställdhetsarbetet utifrån en organisation som inte längre existerar och räknar upp ansvariga medarbetare som inte längre arbetar i kommunen. Enligt Gertrud Åström ska en jämställdhetsplan uppdateras årligen så nu bör alliansstyrer agera snabbt och uppdatera denna före valet 2014 anser jag. Allt annat vore pinsamt för oss alla. 

Det finns många strategiska beslut som en kommun kan ta för att arbeta med jämställdhet på ett strukturerat sätt. Det viktigaste är att alla mätningar görs utifrån kön. Det vill säga att man mäter förutsättningar och resultat för män respektive kvinnor och för flickor respektive pojkar när man mäter måluppfyllelse. Genom att göra så får man mätresultat som går att använda i genusarbetet och då kan man till exempel göra om verksamhet så att den blir mer jämställd. I Kalmar kommun mättes antalet flickor och pojkar som besökte fritidsgården. Här snubblade man på biljardbordet inne på fritidsgården och den såg ut som fyra ostädade pojkrum. Övervägande delen av besökarna var pojkar. Medvetna om detta gjordes verksamheten om och lokalerna gjordes mer attraktiva för både flickor och pojkar. Nu har man lika många från varje kön som besöker fritidsgården. Ett medvetet och strategiskt jämställdshetsarbete skördade framgång i Kalmar. Äldreomsorgen har mycket att göra på detta område liksom skolan . 

Först krävs ett politiskt beslut i KF som sätter fokus på att jämställdshetsarbete är viktigt och ska göras i alla kommunens verksamheter. Sedan måste det göras handlingsplaner, enhetsplaner osv på alla nivåer. Det bör resultera i minst 100 olika planer för jämställdshetsarbetet i Vimmebry kommun och då blir det tydligt för verksamheterna och verkstad för att förbättra jämställdheten i Vimmerby. 

Fullt fokus framöver på denna fråga alltså. Slutligen gav hon tipset att Vimmerbys nya jämställdhetsplan kan inledas med orden: Här i Vimmerby kommun ger vi likvärdig service till kvinnor och män, flickor och pojkar.

Slutligen hittade jag en skrivelse från statsministern och dåvarande jämställdshetsministern till riksdagen om jämställdhetspolitiken 2011-2014. Läs den här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Jamstalldhetspolitikens-inrikt_GZ033/?text=true

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar