tisdag 25 februari 2014

Kommunfullmäktige igår

Denna vecka blir intensiv med KF igår kväll, vallokalsgenomgång idag och landsbygdsberedningen imorgon samt valnämnd och RDB på torsdag. Fredagen kommer att ägnas familj, hem och trädgård då det behöver beskäras äppelträd med mängder av vattenskott efter fjolårets hårda föryngringsbeskärning. 

Igår kvälll fanns alla 49 ledamöter på plats och läktaren var fullsatt. Den längsta debatten blev den om huruvida Vimmerby kommun ska utnyttja sitt veto för miljötillståndet för vindkraft vid Vennebjörke. 

Det slutade med votering efter att mer än tjugo olika anföranden och många repliker genomförts. Voteringen slutade med 28 nej till att använda vetot och 21ja till att använda vetot. Resultatet blev alltså att Vimmerby kommun kommer att tillstyrka att VEMAB får tillstånd för att uppföra vindkraft vid Vennebjörke. Om det sedanblir byggnation ska KF före investeringsbeslut eller före försäljning av vindkraftsprojektet säga sitt. Skälet är att ett kommunalt bolag inte får göra investeringar av större mått utan att ägaren tillstyrker beslutet. Detta ska också enligt beslutet skrivas in i ägardirektivet för VEMAB.  

Självklart ska grannars oro tas på största allvar men det är viktigt att betona att detta beslut inte är ett investeringsbeslut. Det gäller alltså miljötillståndet och där har VEMAB gjort ett grundligt arbete utan att politiken uttalat några invändningar. Byggnation eller inte kommer säkerligen att diskuteras i Vimmerby tidning och i sociala medier den närmaste tiden. Min inställning är fortfarande att solelpaneler vore att föredra trots att Roger Carlsson hävdar att investeringen i solelpaneler för motsvarande elproduktion är 400-720 miljoner SEK vilket kan jämföras med planerade 80 miljoner för de två vindkraftverken i Vennebjörke . Kan det verkligen stämma Tomas Holgersson ? Areal som krävs för solelpaneler skulle vara 700x700 meter om de placeras på marken i en solkraftpark. 

Roger Carlssons presentation med dessa siffror ska mejlas ut till ledamöterna då alla som deltagit i beslutet kan ha behov av VEMABS bakgrundsfakta. 

3 kommentarer:

  1. Ingela,

    Jag försökte i går kväll vara övertydlig med kostnaden för en solcellanläggning med kapacitet lika vindkraften i Vennebjörke. Det jag framförde var i stil med "våra signaler, observera ej offerter, var från 350 mnkr till 450 mnkr - därför sätter jag 400 mnkr. I ett dataprogram blev resultatet 720 mnkr så det tog jag omedelbart bort.". Jag ber om ursäkt om jag på denna punkt trots allt var otydlig. Vidare så vurmar även jag för solceller. Viktigt är dock att man har förståelse för de olika produktionsslagens kapacitet. Solceller på kraftvärmeverkets tak genererar några få promille el i jämförelse med vindkraftverken i Vennebjörke. Det måste till en riktigt stor anläggning, lika den jag presenterade, eller 3500 "Tomas Holgersson-anläggningar" för att nå Vennebjörkes förnybara elproduktion. Avslutningsvis så är all förnybar el som matas in på våra elnät välkommen och viktig samtidigt som små doser ej får eller ska förringas.

    Hälsningar Roger

    SvaraRadera
  2. Tack för förtydliganden och vi är självklart helt överens om att allt det förnybara behövs.

    SvaraRadera
  3. Jag blev mycket glad för att er laddstolpar vid rådhuset är förberedd för snabbladdning då det är en viktig vidareutveckling av fossilfri fordonsflotta

    SvaraRadera