fredag 14 februari 2014

Trygghetsboendedebatten och att Tomas Holgersson förtjänar en ursäkt.

Göran Gustafsson som var den politiker som allra tydligast drev en linje om att tvinga Vimarhem att bygga trygghetsboenden i höstas kommer nu att sluta med sina politiska uppdrag. 

Han och vårt kommunalråd orsakade att Tomas Holgersson valde att avgå som Vimarhems ordförande då situationen blev alltför omöjlig. Tomas Holgersson insåg att denna linje som kommunledningen och socialnämndens ordförande drev så hårt skulle vara omöjlig att införliva under hans ordförandeskap och samtidigt följa den svenska aktiebolagslagen. 

Konsekvensen blev att han avgick. Magnus Danlid har ersatt honom och samspelar givetvis med Tomas och centerpartiet i ordförandeskapet av detta välskötta bostadsbolag som Tomas Holgersson varit ordförande för under tio års tid. 

Hur sjutton kan ledande politiker vara så ansvarslösa så att de driver bort kompetenta politiker och sedan själva slutar innan deras politiska linje blivit genomförd. Jag har sedan i höstas inte hört ett ord om hur Göran Gustafsson vill att det efterlängtade trygghetsboendet ska finansieras och byggas. Centerpartiet däremot lade en motion redan i augusti om att bygga ut Granen till ett mer effektivitet trygghetsboende och vi ser gärna att en extern aktör går in och gör det. Riksbyggen gör liknande satsningar på flera orter och då slipper kommunen skuldsättas mer då vi redan nu har hög skuldsättning.

Vår motion är avslagen och inga visioner hos KD finns om hur trygghetsboenden i Vimmerby ska finasieras och förverkligas. Vad har Göran Gustafsson och kommunalrådet vunnit på att Vimarhems ordförande har bytts ut med dunder och brak med många hårda och kritiska ord mot Tomas Holgersson, det minsta man kan begära är en ursäkt till Tomas tycker jag. 

Personligen ångrar jag att jag inte förmådde att göra mer i KS fastän jag verkligen försökte. Jag ställde exempelvis frågan på ett av de få möten med lilla alliansgruppen som ägt rum under denna mandatperioden , vad man skulle vinna på att tvinga Tomas Holgersson och styrelsen att avgå. Jag fick svaret att det skulle vara det bästa som kunde ske för Vimarhem som är så omodernt och inte förmår att leverera den kommunnytta som definierades i form av byggandet av ett trygghetsboende. Pistolsmeden är ännu inte byggt vilket skulle ha varit gjort snart om Tomas Holgerson och Vimarhem inte fått byggstopp av KF. Då hade det även funnits fler gruppbostäder vilket alla är överens om som ett viktigt och lagstiftat behov i Vimmebry . Hur ska det behovet lösas? Gruppboendet vid Gästgivarehagen som upphandlas och ska byggas snarast räcker inte på långa vägar till socialnämndens behov av gruppbostäder. Var finns planerna för att tillfredsställa det behovet? Kommunen kan nämligen bli tvingade att betala viten och böter om det inte finns gruppbostäder i tillräcklig omfattning om jag förstått systemet rätt. Det brådskar nu...

I Vimmerby diskuteras åtvidabergsmodellen med ekonomisk förening med kommunalbolagen och 200 års avskrivningstiden, söderköpingsmodellen med kvadratmeterkostnad på 13000kr/ kvadratmeter. Det diskuteras att sälja ut hela eller delar av allmännyttan och att göra en stiftelse med bostadsrätter för att få loss finasiering till ett trygghetsboende.

Själv förespråkar jag att granen bjuds ut till försäljning med villkor att det ska byggas till en modul så att antalet lägenheter fördubblas och att hela granen blir ett modernt trygghetsboende enligt den definition av trygghetsboende som Vimmerby beslutar sig för att ha. Frödinges Frödala och Tunas solgläntan bör sedan göras om till trygghetsboende enligt samma definition. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar