tisdag 25 februari 2014

Solelens versus vindkraftselens investeringsnivåer.

Så här svarar Bengt på sin blogg Bengts villablogg på frågan om vindkraftens och solkraftens ekonomi som Tomas Holgersson ställt på diskussionsforumet där:

Investeringskostnaden är ointressant, man måste ta med alla kostnader under hela livslängden. Det är därför kostnaden per producerad kWh under hela livslängden man ska jämföra. Under fliken Kostnad solel finner du produktionskostnaden för solel. Lägg märke till att den framräknade produktionskostnaden är en fast kostnad under hela livslängden. Om man ska räkna på lönsamheten måste man därför veta utvecklingen av den rörliga elkostnaden under hela livslängden för solcellerna, som jag brukar anta till 30 år. Det är omöjligt att veta det rörliga elprisets utveckling under så lång tid, man får göra olika scenarior.

När det gäller vindkraft får någon annan svara på det. Förmodligen är det väl som med solel att beroende på vem man frågor får man olika svar, och det skiljer dessutom mellan landbaserad och havsbaserad vindkraft. Det viktiga är att man vet hur man räknat. Framgår det inte hur man räknat är uppgifterna inte så mycket värda eftersom det är så pass många antaganden man måste göra för att komma fram till en produktionskostnad per kWh och beroende på vilka antaganden man gör kan man komma till vitt skilda resultat. Tittar man på sidan om produktionskostnaden för solel finns alla antaganden där vad gäller solel.

Mer kommentarer finns. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar