söndag 15 maj 2016

Demokrati och lika värde

http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-overvann-astrid-lindgren-det-rasistiska-tankegodset/

Rasism är icke hållbart och denna artikel i DN av Erik Wijk är både intressant och tänkvärd i synnerhet när man besökt utställningen "Krigsdagböckerna" på Näs förra sommaren och hur Astrid Lindgren beskriver situationen i Europa i sina krigsdagböcker.

N-ordets frekventa användande i de första två Pippi-böckerna och den totala avsaknaden av samma ord i den tredje boken efter att Astrid Lindgrren besökt USA och sett rasismen på nära håll år 1948 är mycket intressant. Obama hänvisar till Pippi när han lovordar Norden och det är riktigt viktigt, som jag ser det. 

Insikter och förmåga till förändring är en klokskap som alla borde sträva efter för att vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle tillsammans. 

Reaktioner på Eurovisionvinsten påminner mig om värdet av frihet för ett land och hur starkt det kan uttryckas via sång. Demokrati är en färskvara som måste upprätthållas i alla samhällen. 

Länk till Obamas hyllning av Norden. http://www.nwitimes.com/digital/video/ap-video-president-obama-welcomes-nordic-leaders-to-white-house/video_fb0de332-60f8-568d-9f21-1ca54142c67b.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar