fredag 7 oktober 2016

Regiondag på Öland

Det var en hel del matnyttigt på Öland igår.

Lunchens matvandring var top of the line med smaker från Vimmerbytrakten (Caroline Hemmingsson och hennes mor och svärmor serverade havtorn, rödbetor och fläsk från Glada Grisar mm) och Hjortkorv från Torsås med chutney från Stenvide samt en fantastisk aborrestuvning i ett litet glas från Guldkant i Västervik. Länet har verkligen fantastiska smaker som samordnats på konferensen av min gamla jobbarkompis Rose-Marie Winqvist

Den föreläsning och det möte som gav mig mest var fredsforskaren Hans Abrahamsson som beskrev begreppet och värdet av att arbeta med social hållbarhet i denna tid med en pågående tudelning av Sverige. Han beskrev att Sverige går ekonomiskt bra MEN att det finns ett stort problem och det är att förtroendet för staten, myndigheter mm håller på att luckras upp och att det finns gängbildningar och grupperingar som inte alls följer samhällets lagar och regler vilket skapar stor oro på många platser. Detta måste vi alla ta tag i och hantera tillsammans. Inkludering är metoden för att vi ska få en långsiktigt hållbar framtid.

Avslutningsvis fick vi en reflektion av Erik Fichtelius och jag passade på att bjuda in honom till Vimmerby och ett besök på Näs eftersom han aldrig hade varit i vår fina kommun. 

Samåkte med Helen Nilsson och Tomas Peterson vilket innebar bra samtal och många reflektioner kring hur vi tillsammans ska göra Vimmerby ännu bättre att bo, leva och verka i. 

Nästa vecka har vi möte med styrgruppen för SLUSEN dvs arbetet för att ta fram en social lokal utvecklingsstrategi och regiondagen gav oss energi till det arbetet.

Laddstolpar fanns i stor mängd på Ekerum och nu har VEMAB svarat KS att de vill bygga laddstolpar med hjälp av Naturvårdsverkets KLIMP-stöd.  Hoppas att de första kan vara på plats nästa sommar. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar