torsdag 6 oktober 2016

Vimmerby tidning idag var bra, tycker jag

Alf Wesiks ledare handlar idag om ROT-avdraget kopplat till detaljplanering av nya bostadstomter i hela kommunen. 

Han beskriver att det behövs framtagande av alternativ till det bostadsområde vid Nybble som just nu detaljplaneras för bostäder, flerbostadshus, vårdboende eller skola. Vad det kommer att byggas där är inte bestämt och det finns flera olika intressenter vad gäller byggande av ett vårdboende vid Nybble. Han efterlyser mer detaljplanerad mark för bostäder i kransorterna och det känns som en klockren motion för oss som jobbar med närodlad politik. Djursdala samhällsförening med Jacob Käll i spetsen arbetar oförtrutet vidare för sin bygd och i deras fina nyhetsbrev som kom igår kan man läsa att de har tre intressenter som vill bygga hus i Djursdala. GRATTIS DKURSDALA, Änglamarken där fler vill bo och leva nu. Hörde att en familj med två barn i 8-9-årsåldern alldeles nyss flyttat dit. Bra för hela kommunen med inflyttning. 

Rot-avdraget behöver vara 50% för det är i sitt upplägg självfinansierande tack vare att svart jobb blir vita och byggbranschen får mycket mer att göra med ett ROT på 50%. Därför vill C återställa ROT vid årsskiftet för det behövs verkligen en stark byggbransch för att klara alla de behov av renoveringar och ombyggnationer som krävs i samhället. 

Vi kan också i dagens tidning läsa om delårsbokslutet. En oro som de båda kommunalråden uttrycker är hög låneskuld och problem med kompetensrekrytering. 

Det som förvånar mig är att jag får signaler varje dag om flera byggnationer som kräver höjt lånetak kommuniceras av S och M. Investeringsbudgeten är långt ifrån klar och i den ska vi avsätta medel för 2017-2021. Det är därför mycket viktigt att vi snarast får besked om vilka byggnationer som M och S vill prioritera. En strategiskt långsiktig och hållbar plan för investeringarna utifrån kommunens behov av vård, skola och omsorg måste ledningsgruppen och politiken ta fram för antagande i november på KF. 

Slutligen blir jag nyfiken på vad en privat aktör skulle kunna bygga på Karlbergstomten utifrån Mikael Sandströms krönika i dagens tidning. Ett bostadsomrdåe som förlänger fina Båtsmansbacken. Lockande minst sagt, enligt mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar