torsdag 18 juli 2013

Offentlig upphandling?

Centerpartiet föreslår en förbättring av möjligheten för kommuner och landsting att upphandla närproducerat. Eskil Erlandsson driver detta och jag hoppas verkligen att förslaget kan vinna gehör.

Från DN debatt:
"1. Lagen om offentlig upphandling, LOU, måste reformeras. Varje dag serveras ungefär tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. När vi från staten ställer höga krav på djurskydd och miljö är det inte rimligt att kommuner och landsting inte köper in mat med de höga kraven till våra skolor, sjukhus och äldreboenden. Centerpartiet vill att lagen om offentlig upphandling ska förändras så att det blir enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn vid upphandling.

2. Vi bör ursprungsmärka kött och charkuteriprodukter. Genom att ge konsumenten möjlighet att fatta informerade beslut sätter vi tryck på producenterna att erbjuda produkter som tagits fram med hänsyn till djuren och miljön. Från och med 2014 finns obligatorisk ursprungsmärkning för allt helt kött av nöt, gris, get och fågel. Om några månader väntas EU komma med ett förslag om en gemensam ursprungsmärkning även för charkuterier. Får vi ett vettigt förslag kommer jag att driva på för att den svenska regeringen ska ställa sig bakom det.

3. Vi vill införa en ko-peng. För Centerpartiet är det viktigt att vi använder oss av EU:s jordbruksstöd så effektivt som möjligt. Stöd ska gå till riktiga bönder och inte till golfbanor och flygfält. Dessutom anser vi att det är särskilt angeläget att prioritera de bönder som har djur, och just nu mer bestämt de svenska mjölk- och köttbönderna. Det finns viktiga djurskydds- och miljövärden som mjölk- och köttbönderna skapar som är svåra att ta betalt för och då tycker vi att man ska inrikta stöden så att de gynnas. Därför kommer vi att driva på för att en viss del av EU:s jordbruksstöd ska vigas till de svenska mjölk- och köttbönderna.

4. Landsbygdsprogrammet måste prioriteras i budgetförhandlingarna. Landsbygdsprogrammet består av pengar som kommer från EU men även av svenska pengar. Detta är pengar som gör stor nytta för utvecklingskraften på landsbygden. Det är till exempel genom landsbygdsprogrammet som en stor del av bredbandsutbyggnaden på landsbygden varit möjlig. Det är pengarna därifrån som gör att våra hag- och ängsmarker kan hållas öppna, att våtmarker anläggs, att investeringar i biogasanläggningar kan göras, att fler företag kan växa fram på landsbygden och böndernas konkurrenskraft stärkas. När vi till hösten går in i budgetförhandlingarna gör Centerpartiet det med fokus på landsbygden och att vi från svensk sida ska satsa mer pengar på landsbygdsprogrammet. Det är så vi når en hållbar utveckling i hela landet."

Bondens torg är utanför Konsum idag igen! Missa inte möjligheten att köpa lokalodlat och närproducerat i Vimmerby idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar