Jag läser på Facebook att Vimmerby inte skrivit sin historia och att Carl-Erik Uppman skäms över detta.
Jag var på en träff i Gästgivarehagen förra året med en person från Länsmuseet som verkligen berättade om Vimmerbys vikingatid på ett medryckande sätt. Nu funderar jag på om det han berättade inte är nedskrivet och dokumenterat. Det vore ju en smal sak att få det gjort och ansvaret borde ligga på Länsmuseet tillsammans med kommunen som pådrivande instans. Självklart ska Vimmerbys historia skrivas och bevaras till eftervärlden då den är mycket spännande. Några personer har dokumenterat delar av Vimmerbys historia. Återkommer med vilka då jag måste till biblioteket först.
På nätet hittar jag denna information på siten Urban history:
Vimmerbys uppkomst är okänd. Dess sigill omnämns i ett gåvobrev från 1350, men sannolikt har en vikingatida by, kanske med centralortsfunktioner, föregått den medeltida staden. Dess utveckling var förbunden med den småländska oxhandeln jämte en tradition av läderhantverk, väl belagd ännu under 1700-talet. Vimmerby förblev dock en liten stad - dess privilegier var indragna mellan 1532 och 1604 - med knappt 900 invånare på 1770-talet.
Efter en långsam utveckling under större delen av 1800-talet, till stor del fortfarande baserad på oxhandel och garverier, tillväxte Vimmerby relativt snabbt under 1900-talet. Näringslivet har varit allsidigt sammansatt, och industriell produktion har kombinerats med handel och service för ett agrart omland.
Dick Harrison skriver så här om Vimmerby i Svenska Dagbladet Varför Vimmerby?
26 oktober 2011 kl 6:06 | Permalänk | Kommentarer(6)
HISTORIA Idag vänder vi oss till en lokalhistorisk fråga, som jag fått från Småland. De flesta svenskar förknippar Vimmerby med Astrid Lindgren och Emil i Lönneberga, men den som läser på om staden finner att den i själva verket tillhör våra äldsta, med rötterna i medeltiden. Hur kan det komma sig att denna stad, långt från de stora slättbygderna, är så gammal? Varför grundades den?
För det första: det stämmer att Vimmerby är en medeltida stad, men då bör man betänka att ”stad” i detta sammanhang endast är en juridisk definition. Vimmerby hade bara några hundra invånare. Det som skilde denna stora by från andra stora byar var att orten fick privilegier av kungamakten, troligen på 1200-talet eller 1300-talet, vilket gav den en särställning i regionen. Men ur ett modernt demografiskt perspektiv var det en mycket liten plats.
Bakgrunden är dåligt känd. Arkeologerna måste jobba en hel del innan vi kan lägga färdigt pusslet, men tack vare fynden på Gästgivarehagens gravfält vet vi att det var en bebyggd plats långt före medeltiden. Troligen låg det under järnåldern en by i det blivande Vimmerby, vilken fungerade som centrum för Sevede härads centralbygd vid Stångåns övre lopp. Äldsta skriftliga hänvisning till Vimmerby är från 1253, då en präst omtalas. Stadens sigill nämns i ett gåvobrev daterat 1350.
Men närmare än så kommer vi inte. Att Växjö blev en stad berodde på att orten var säte för en biskop. Jönköping och Kalmar gynnades av överheten, som behövde starka och inkomstbringande fästen i söder. Men det konkreta skälet till att kungamakten även satsade på Vimmerby är och förblir en gåta. Min egen gissning är att vi bör söka svaret i relationen mellan staden och landsbygden i häradet. Utan väl fungerande kommunikationer mellan bönderna och byns/stadens invånare hade ingen valt att ge orten privilegier. Vi bör räkna med att motsättningarna mellan Vimmerby och landsbygden var små, att flertalet stadsbor själva var bönder och att orten fungerade som en vital marknadsplats för dem alla.
På Wikipedia beskrivs Vimmerby så här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vimmerby
Hej Ingela!
SvaraRaderaIntressant fråga du tar upp, vi saknar verkligen en gedigen Vimmerbyhistorik.
Jag kan glädja dig åtminstone till en viss del. Stadsmuseet Näktergalen har för avsikt att (med stöd från Sparbanksstiftelsen) i slutet av 2013 ge ut en årsskrift på temat arkeologi, skriven av just Michael Dahlin som var i Gästgivarehagen, samt en kolega till honom.
Innehållet blir, jag citerar; en djuplodande beskrivning av Vimmerby kommun under äldre järnålder och med utgångspunkten från Lilla Vi. Vi kommer redogöra för fornlämningarna från tiden År 0-400 e.Kr. dvs romersk järnålder. Den jordbrukande bonden, handelskontakter med rom, järnframställning mm. Denna epok har aldrig tidigare beskrivits för Vimmerby trots mängder med fynd och fornlämningar som kan berätta en helt fantastisk historia om ett landskap för 2000 år sedan.
Alltså, kanske inte så mycket Gästgivarehagen, men den är å andra sidan ganska väl dokumenterad.
I vår årsskrift från 2008 har vi ett kapitel skrivet av Dick Harrison, där bland annat liknande delar av det du skriver finns med. Fast det kanske du visste?!
vänlig hälsning
Gunilla Gustafsson
tappade ett l i kollega, sorry.
SvaraRaderaIntressant och Agnetha på Folkhögskolan planerar en sommarhus med Michael Dahlin nästa sommar. Finns potential för spännande historik om Vimmerby med andra ord...
SvaraRadera