söndag 2 mars 2014

Det behövs trygghetsboende i Vimmerby

 Centerpartiet har motionerat om detta men kommunfullmäktige avslog tyvärr vår motion om att bygga ut Granen i Vimmerby . 

Det var mycket olyckligt tycker jag. 

Vimarhems utredning pekade på att det exempelvis skulle kunna vara intressant att undersöka samverkan med extern aktör som Riksbyggen för att bygga ett trygghetsboende. 

Nu verkar det som att det inte arbetas aktivt med frågan om extern aktör. 

Vimmerby kommun har ju tagit på sig stora åtaganden år 2013-2014 och framgent så det kan vara svårt för kommunen att belåna sig ytterligare i detta skede för att investera i ett nytt Trygghetsboende i egen regi och då vore en möjlighet att göra liksom många andra kommuner i Sverige dvs inleda samverkan med externa aktörer. Detta sker nu i Högsby bland annat. Imorgon kväll på kretsstyrelsen ska jag föreslå att kommunalrådet i Högsby , Ingemar Svanström ska bjudas in som föreläsare  till Vimmerby för att berätta om deras upplägg. 

Vår motion som tog mindre än tremånader att avslå för kommunfullmäktige är mer aktuell än någonsin och behovet är stigande av denna typen av boende. Av två skäl, dels minskar dessa boenden socialnämndens kostnader och dels ökar andelen äldre över 85 kraftigt och det är nödvändigt att det investeras i fler trygga boenden i Vimmerby . Därom saknas allt tvivel. 

230 miljoner investeras i Högsby av Riksbyggen http://www.nyheterna.net/NYHETER/Hoegsby/230-miljoner-till-aeldreboenden/(comment)/view

http://www.barometern.se/nyheter/hogsby/riksbyggen-ska-samarbeta-om-aldreboende(3598556).gm

Det kommer att bildas en ekonomisk förening med Högsby kommun som borgenär och med sju personer i styrelsen. Tre från kommunen, tre från Riksbyggen och en som representerar de boende.. Initialt är det äldreboende som ska byggas men de ska även undersöka och tillgodose behoven av andra boenden för äldre (=trygghetsboende ?) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar