söndag 23 mars 2014

Grattis More biogas Småland AB

Jag skrev förstudien till Norra Möre biogas som blev Årets LEADER -projekt 2011 och ledde styrgruppen under projekttiden. 

Jag blir så glad när denna bild kom på mejl igår kväll. Nu kan man tanka sin gasbil i Läckeby vid Mosekrog och det är 18 lantbrukare som tillsammans med Läckeby water och dåfamiljen Axelsson som byggt en gemensam biogasanläggning. En investering på cirka 70 miljoner skulle jag gissa och en stor insats för miljön när man rötar cirka 100 000 ton gödsel och så småningom matavfall från hushållen i sex kommuner mm. Det är ko-, svin- och kycklinggödsel som rötas och allt ska sedan avvattnas och spridas i rötas form på åkermarken runt Läckeby, norr om Kalmar. Gasen ska huvudsakligen driva regionens bussar men det går alltså även att tanka privatbilar vid anläggningen inom en snar framtid. 

Alvesta biogas som jag också ledde förstudien till sätter spaden i jorden nu och där är det tio lantbrukare som går samman och bygger. Två mackar blir det där , en i Alvesta och en i Ljungby. 

Vimmerby har förutsättningar för en liknande satsning så vi borde verkligen försöka ordna ett studiebesök till denna anläggning tycker jag. Klimatsmart och bra för miljön. I början av 2015 måste Vimmerby energi och miljö använda gasen till något annat än till fjärrvärme eftersom södra näs inte längre kommer att eldas. Nya kraftvärmeverket är ju igång då. Ska alla gas facklas då och värma kråkorna när den skulle kunna användas till transporter? Snart behövs ett strategibeslut om detta. Är det KS eller VEMABS styrelse som måste agera? Här finns rapporten om biogaßens potential i Vimmerby http://vimmerbyenergi-miljo.se/tjanster/vatten-o-avlopp/biogas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar