torsdag 6 mars 2014

Vad menar Wesik?

Dagens ledare i Vimmerby tidning avslutas med fy er! Och jag undrar vem som åsyftas? Är det kommunens ledning som inte kan frigöra utrymme till Oxgårdens expansion? Jag är benägen att hålla med Wesik om att det borde kunna gå att lösa. Ytor saknas inte i Vimmerby om man jämför med Stockholm. Här borde det finnas möjligheter att ordna lokaler och lekytor för alla barns behov, tycker jag och samtidigt bejaka en entreprenörs utbyggnadsplaner. Hur många arbetstillfällen generar tillskapandet av 160 bäddar under byggnation och långsiktigt med drift och det som gästerna spenderar under sin vistelse i Vimmerby. Barnomsorgen behöver mer resurser och de kan skapas med hjälp av näringslivets expansion. Var finns helhetstänket ? 

Vad gäller Gullringen som också nämns så skulle jag vija veta vilka planer som Vimmerby kommuns politiker har för att stötta Gullringen? Tidigast 2016 finns resurser enligt nedanstående rapport.  Nyligen har regionförbundet avslutat ett projekt om servicepunkten och där utsågs Gullringen som den mindre tätort i Vimmebry som skulle ingå i projektet. Här finns resultatet av satsningen som letats av bland annat förre kommunchefen Christer Johansson . Enligt sista raden i rapporten ska servicepunkten Gullringen vara igång senast den 1januari 2014 i biblioteket. Är den igång? 
  1. Gullringen

    Gullringen ligger i nordvästra delen av Vimmerby kommun. I samhället bor drygt 500 personer.

    Gullringens Bygdeförening är den sammanhållande länken i Gullringen. Ett flertal träffar har genomförts varav ett stormöte med ca 30-talet deltagare samt ytterligare ett stormöte i form av en inspirationskväll om hur ideella krafter kan hålla en bygd levande och bidra till en positiv utveckling med ca 60 deltagare. I Vimmerby kommun pågår ett arbete med att ta fram lokala utvecklingsplaner i sju orter varav Gullringen är en. Projektet Service skapar tillväxt samkörs med Studieförbundet Vuxenskolans projekt Lokala utvecklingsplaner. Den gemensamma arbetsgruppen enas om ta tag i bygdens utveckling. Vad vill vi med Gullringen? Att ta fram en utvecklingsstrategi är ett viktigt inslag!

    I samband med att utvecklingsplanen tas fram har en ungdomsenkät gjorts. I enkätsvaren ligger tonvikten i gullringsungdomarnas önskemål på motorsporter, dans, ridning och teater och skaparverkstad. Lera, måleri, prova på aktiviteter, idrott mm är andra intressanta inslag.

    Arbetsgruppen behöver utökas med representanter från idrottsföreningen och fiskeföreningen. Information om detta projekt och om arbetet med utvecklingsplanen har redovisats på ett föräldramöte i början av september i syfte att locka ungdomar till att engagera sig i bygdens utveckling. 

    En Leaderfinansierad förstudie om eventuell etablering av en servicepunkt är genomförd. Gullringens bygdeförening är projektägare. Olika lokalmöjligheter för servicepunkten har diskuterats. Av den genomförda förstudien framgår att biblioteket är det bästa alternativet.

    Planerna för ett trygghetsboende känns något närmare nu än tidigare. När det gäller äldreboende på Ådala har kommunen beslutat att stänga men Gullringsborna är av annan uppfattning.

    Ett tågstopp planeras igen i Gullringen vilket skulle leda till att orten skulle bli mer intressant som bostadsort och med arbetspendlingsmöjligheter bland annat till Kisa och Linköping.

    En Lokalekonomisk analys (LEA) har tagits fram för Gullringen.

    En träff med kommunens stadsarkitekt har genomförts i syfte att få information om attraktiva tomter i sjönära lägen i Gullringenområdet.

    Vid en träff med kommunledningen i mitten av juni presenteras resultatet av genomförd förstudie med inriktning på en servicepunkt i Gullringen. Kommunledningen stödde fullt ut förslaget men har inga ekonomiska medel i nuvarande budget att ytterligare stötta servicepunkten förrän 2016. Kultur- och fritidschefen är också liksom kommunledningen mycket positiv till att det etableras en servicepunkt i Gullringen. Kultur-o fritidsnämnden stöttar för närvarande sedan några år tillbaka Biblioteket i Gullringen med ca 35.000 kronor per år. Med anledning av kommunledningens besked om ekonomin undersöker arbetsgruppen externa finansieringsmöjligheter för etablering av servicepunkten avseende 2014 och 2015.

    Sparbankstiftelsen i Vimmerby och Ansgariusstiftens har meddelat negativa besked om delfinansiering. Vid en ny träff med kultur- och fritidsnämnden föreslogs en kontakt med kommunens arbetsmarknadenhet. Tanken är att Gullringen skulle kunna bli testort för en ny satsning som görs inom Arbetsmarknadsenheten. En ansökan till Post och Telestyrelsen är inlämnad om bidrag till två nya datorer och fiberanslutning till Biblioteket. Biblioteksfastigheten ägs av Gullringens Bygdeförening. Om planerna går i lås kommer Servicepunkt Gullringen att vara i drift senast den 1 januari 2014. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar