måndag 3 mars 2014

Tillgång till handlingar inför demokratiska sammanträden?

I Nybro diskuteras det att handlingar numera inte längre kommer att skickas till oppositionen förrän två timmar före sammanträdet. Det blir svårt för oppositionen att hinna läsa in sig inför mötet. Odemokratiskt tycker jag. Skälet är att det har läckt till media före sammanträdet.

I Vimmerby får hela KS handlingarna på torsdag eftermiddag inför sammanträde på tisdagen. Man får ägna helgen åt inläsning. Personligen tycker jag att en vecka vore rimligt dvs att handlingarna skickas ut tisdag em före mötet.

RDB och valnämnden har nu beslutat att handlingarna ska skickas en vecka före sammanträdet så att alla ledamöter får tid att läsa in sig och stämma av med partigrupper. Samma regel borde gälla för KS tycker jag vilket skulle öka demokratin och förankring av beslut i KS. Vad tycker du som läser detta? Vilken minsta tid krävs för att ledamöterna ska ha en rimlig chans att reflektera, läsa in och stämma av olika ärenden. 

Förra KF blev det plötsligt en återremiss av kommunalrådet av medborgarförslaget om P-skiva och det kanske hade kunnat undvikas om handlingarna varit ute några dagar till före KS så att KS haft chansen att bereda klart ärendet om P -skiva. 

Vilken tid får bolagsstyrelser för inläsning? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar