måndag 24 mars 2014

Övertro på politisk ingenjörskonst

Johan Linander skriver på SvD opinion under brännpunkt om centraliseringens starka framfart i svensk politik och påstår att just det fenomenet är kopplat till Centerpartiets opinionsläge. Han skriver att många anser att centralisering är lösningen medan vi centerpartister i över hundra år hävdat att decentraliseringen är den smartaste vägen till ett mer demokratiskt och bra samhälle. Skolan bör förstatligas ropar många och då ropar centerpartiet att långsikiktigt så är lösningen fler lokala beslut nära medborgarna för att skolan ska förbättras. 

Vilket är bäst? Att ett fåtal Stockholmsbaserade politiker tar besluten eller att en mångfald av lokala politiker tar besluten för skolan på orten? Har politikerna misskött sig på den lokala nivån så kan en centralisering på kort sikt förbättra den skolkommun som misslyckats men på lång sikt bör besluten tas nära medborgarna för att framgången för skolan ska bli bestående. 

Här kan du läsa hela Johan Linanders text http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/centralismen-ar-forodande_3391674.svd

Han skriver idag på Facebbok att han är häpen över uppmärksamheten kring denna debattartikel som också beskriver dilemmat för en seriös riksdagspolitiker som vill lyssna in forskare med flera före beslut och som därmed är ointressant för media. Media kräver snabba och raka svar och de hinner oftast inte förankras någonstans. Han jämför det med att ingen lyssnar på ÖB när man kräver mer militär närvaro på Gotland nu när det är turbulent på KRIM. ÖB säger att just mera insatser på Gotland inte är det som behövs i detta skede. Många politiker hävdar trots detta att Gotland ska stärkas militärt. Vem har mest rätt i denna fråga? ÖB eller en politiker som slänger ur sig en drastisk åtgärd på förekommen anledning? Ibland krävs att man stannar upp och tänker efter innan man uttalar sig, tror jag. 

Decentraliseringen är hur som helst den viktigaste delen i centerpartiets politik för mig och vår närodlade politik är det som ska bära vår valrörelse nationellt regionalt och lokalt. Besluten ska tas nära medborgarna och helst av medborgarna själva. Det är den politik vi tror på och som vi vill driva här i Vimmerby. Ett brett ledarskap med underifrånperspektiv och eftertänksamhet. Inga snabba puckar som innebär förhastade beslut som kommunen får leva med och som ofta är svåra att rätta till. Fatta beslut långsamt och i samförstånd. Överväg alla alternativ och genomför sedan valt beslut snabbt.

Men trots allt så anser jag att om beslut är tagna som exempelvis konstgräsplanens placering i Vimmerby så får man faktiskt inse att det är ett beslut som är taget och som inte ska rivas upp för att några få plötsligt vill göra andra saker på Ceos. Jag är där varje söndag med dottern och snacka om att anläggningen är välutnyttjad och välplacerad enligt mig. Här spelas fotboll med utsikt över hela vackra Vimmerby . Seriematcherna kommer att avgöras här och många har haft synpunkter på att Ceos är ett blåshål. Så kan det vara men nu bygger man omklädningsrummen så att det blir lä från ena hållet och på andra sidan är det en hög jordvall där jag anar att läktaren kommer att placeras så konstgräsplanen får ett perfekt läge som jag ser det. Bullerby cup kommer att ha den bästa av arenor att spela finalen på och alla besökare kommer med enkelhet att ta sig till arenan med goda möjligheter till parkering här. 

Grattis Vimmerby till att Centerpartiets lösning som byggde på lokala politikers beslut om att bygga en konstgräsplan här efter många års velande. Tomas Holgersson anser att det saknas ett uteblivet TACK til Centerpartiet och Socialdemokraterna för att man sa nej till fotbollsplaner vid Ulriksdal för mer än 50 miljoner kronors investering. Jag är benägen att hålla med Tomas Holgersson i detta fall. Ett annat uteblivet tack är att C och S såg till att turistbyrån även fortsättningsvis finns i rådhuset i Vimmerby och inte på Astrid Lindgrens Näs. Perfekt placering för en turistbyrå blev det efter många turer och namninsamlingar. Tack till Christina Thorstensson som vågade flytta turistbyrån til Rådhuset. Perfekt blev det , tycker jag och nu hittar turisterna till torget. Vimmerby bokhandel får en perfekt placering i gamla Hemtex lokaler och sommartorget kommer att bli en succé igen med nyrenoverade Stadshotellet som flaggskeppet med lokala trubadurer om sommarkvällarna. Längtar dit idag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar