torsdag 13 mars 2014

Trygghetsboende i Vimmerby

Staten bör förbättra stöden för byggande av bostäder till äldre konstateras i Dagens samhälle idag. Det har Tomas Holgersson sagt i flera år. Men kommunledningen i Vimmerby vill med en dåres envishet att Vimarhem ska bygga trygghetsboende trots att det strider mot aktiebolagslagen. Man får nämligen inte investera på ett sätt som riskerar bolagets ekonomi. 

Gränsen för bidrag till trygghetsboende är 70 år och bör sänkas till 65 enligt riksrevisionen för att göra det möjligt för fler bolag att bygga bostäder til äldre. Behovet är ju så stort. 

I de 123 kommuner som har svaga bostadsmarknader och samtidigt bostadsbrist så har 21 trygghetsboendeprojekt enligt Boverkets regler förverkligas. Det är alldeles för få och orsaken är givetvis dålig lönsamhet för denna typen av boende. 

Här måste staten vara kreativ och skapa bättre förutsättningar för att kommunerna ska kunna bygga fler trygghetsboenden i närtid. Som sagt och som Centerpartiet motionerat om så är behovet ökande. Centerpartiet anser att kommunen ska finansiera trygghetsboende eller att man ännu hellre skapar en samverkan med en extern aktör som exempelvis Riksbyggen för att skapa fler och bättre bostäder för äldre i Vimmerby. På det sättet skulle kommunen slippa att skuldsätta medborgarna ännu mer än vad som är fallet just nu. Kommunens soliditet bör inte minskas ännu mer i dagsläget tycker jag. Tyvärr tog det mindre än tremånader att avslå vår motion om att bygga fler trygga boenden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar